Izvor: Danas, 11.Avg.2015, 12:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stanari "smrdljivih zgrada" traže rušenje

Stanari "smrdljivih zgrada" u novobeogradskom naselju Ivan Ribar juče su se okupili ispred broja 1, kako bi protestovali zbog najava iz Vlade da će se odustati od rušenja zgrada u čijoj je izgradnji korišćen neispravni oplatol. Ranije juče, povodom najava protesta, Građevinska direkcija Srbije se oglasila saopštenjem u kome je pozvala stanare da se do 31. avgusta opredele za neko od ponuđenih rešenja.

Za stanare, međutim, rušenje zgrada je jedino rešenje, i oni su >> Pročitaj celu vest na sajtu Danas << sa protesta poručili da ne pristaju na ponude Građevinske direkcije. Prema rečima predstavnika stanara, ugovor kojim je predviđeno rušenje i izgradnja novih zgrada na temeljima postojećih, potpisan u decembru prošle godine, a Direkcija je odlučila da ga raskine i ponudi, prema njihovoj oceni, neprihvatljiva rešenja. Stanari su sada, kako tvrde, primorani da izaberu neku od ponuda, jer će Direkcija obustaviti plaćanje privremenog smeštaja za one koji se do kraja meseca ne izjasne.

Jedan od predstavnika stanara, Saša Antić, kazao je da ne zna tačan broj stanara koji je do sada potpisao da prihvata neku od ponuda, ali je izrazio sumnju da Direkcija iznosi tačne podatke koliko ih je to učinilo.

- Javnost nije upoznata u dovoljnoj meri zašto stanari odbijaju ponude, za rušenje je bilo njih 150, od ukupno oko 200, kada je potpisan ugovor- rekao je Antić. Prema njegovim rečima, raskid ugovora o kupovini ovih stanova doneo bi im troškove od više hiljada evra i gubitak nekih prava, jer je reč o subvencionisanim stanovima. Sada im se nude veći stanovi od onih koje su imali, a nemaju novac za doplatu.

Kako ističu u Direkciji, više od polovine stanara tog naselja već odabralo neku od mogućih opcija. Od 107 vlasnika stanova koji su se do sada izjasnili, 21 stanar se odlučio za zamenu za stan u novim zgradama a za drugi stan u vlasništvu Direkcije u preostale četiri zgrade u naselju izjasnio se 31 vlasnik. Za opciju raskida ugovora i povraćaj novca opredelila su se 54 vlasnika stana, za povratak u sanirani stan izjasnila se jedna osoba.

Direkcija ističe da će i dalje nastaviti da plaća naknadu od sedam evra po metru kvadratnom kupljenog stana na mesečnom nivou, režijske troškove, kao i sve prateće troškove oko selidbe svim stanarima koji se odluče za neku od ponuđenih opcija.

Ponude

Direkcija je stanarima ponudila mogućnost da do 2016. budu izgrađene dve nove zgrade sa stanovim identične strukture, kvadrature i orijentacije, nekoliko desetina metara od postojećih zgrada. Stanari mogu da se izjasne o još tri mogućnosti: o raskidu ugovora uz povraćaj sredstava i nadoknadu troškova, zamenu stana za drugi stan u vlasništvu Direkcije ili povratak u svoje stanove nakon sanacije. Dve sporne zgrade će Direkcija sanirati prema metodi koju je razvio i primenio Institut za nuklearne nauke Vinča, koji je i potvrdio da emisija neprijatnih mirisa sa fasade dva postojeća objekta ne utiče na kvalitet vazduha i ne ugrožava zdravlje stanovništva u okolnim zgradama.

Stanari iz Stepe podržali protest

Udruženje stanara naselja Stepa Stepanović podržalo je protest stanara Bloka 72 za, kako kažu, "ostvarivanje svojih legitimnih prava".

"Kako je i u naselju Stepa Stepanović, od strane Građevinske direkcije Srbije uz podršku Ministarstva građevine, umesto druge škole i neophodnog drugog vrtića, doma zdravlja od 2000 kvadratnih metara, prelepog tržnog centra i pijace, najavljena izgradnja benzinske stanice sa pretakalištem za tečni naftni gas, crkve i postavljanje četiri antenska stuba na mestima koja nisu bila predviđena projektnom dokumentacijom, kao stanari naselja potpuno razumemo i podržavamo borbu stanara Bloka 72 za ostvarivanje zakonom zagarantovanih prava i očuvanje zdravlja i ljudskog dostojanstva", stoji u saopštenju Udruženja.

Poruka ministarki

Pred zgradama je parkirana dizalica sa visokom kranom, ali sa balonima umesto kugle za rušenje, a okupljeni su nosili brojne transparente sa porukama namenjenim uglavnom  ministarki građevinarstva Zorani Mihajlović: "ispoštujte dogovor o rušenje", "ministarko, recite ljudima istinu". "Pozivamo ministarku Mihajlović da čuje i našu priču, jer možda i nije upoznata sa svim činjenicama", rekao je Saša Antić obraćajući se okupljenima.

Nastavak na Danas...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.