Štajnmajer: Odluka Ivanova šteti vladavini prava

Izvor: B92, 14.Apr.2016, 21:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Štajnmajer: Odluka Ivanova šteti vladavini prava

Berlin -- Predsedavajući OEBS i šef nemačke diplomatije Frank-Valter Štajnmajer kaže da odluka Đorđa Ivanova o aboliciji šteti vladavini prava.

Štajnmajer smatra da je ta odluka u suprotnosti sa dogovorom iz Pržina koji je, kako je naglasio, postignut između makedonskih stranaka, kao i da podriva rad Kancelarije specijalnog tužilaštva i njen mandat da istraži sve optužbe za zloupotrebu službenog položaja, navodi se u saopštenju OEBS-a.

"Napori se sada >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << moraju rangirati po prioritetu i ojačati kako bi se obezbedili minimalni uslovi, kao što je zajednički dogovoreno, za održavanje verodostojnih izbora što je pre moguće", rekao je Štajnmajer i dodao da je veoma zabrinut zbog nedavnog razvoja događaja u Makedoniji.

Odlukom o pomilovanju odgovornih za aferu "prisluškivanje", Ivanov je pomilovao bez sprovođenja postupka, između ostalog, bivšeg premijera i lidera najuticajnije vladajuće partije VMRO-DPMNE Nikolu Gruevskog, bivšeg šefa tajne službe Sašu Mijalkova i ministarku policije Gordanu Jankulovsku.

U aferi "prisluškivanje", koja je trajala gotovo godinu dana, a koju je pokrenuo lider najuticajnije opozicione SDSM Zoran Zaev objavljeno je više desetina video i audio zapisa koji govore o tome da je vlada Gruevskog, tokom devet godina vladavine, prisluškivala više od 20.000 ljudi - političara, akademika, novinara, pa čak i sveštenika.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Nemačke packe za makedonskog predsednika

Izvor: Vesti-online.com, 15.Apr.2016, 09:39

Predsedavajući OEBS-a, šef nemačke diplomatije Frank-Valter Štajnmajer ocenio je da odluka makedonskog predsednika Đorđa Ivanova da oslobodi političare i nosioce funkcije koji se suočavaju sa optužbama za teške zloupotrebe, šteti vladavini prava...Štajnmajer smatra da je ta odluka u suprotnosti...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.