Štajmajer: Naša demokratija je jaka

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 25.Dec.2018, 13:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Štajmajer: Naša demokratija je jaka

U Božićnom obraćanju građanima, predsednik Nemačke Frank-Valter Štajnmajer poziva da se u ovim vremenima rastućih napetosti više neguje kultura dijaloga i da se jača demokratija.

On kaže da zemlja ne bi smela ići u pravcu sve veće podeljenosti.

Politički i društveni sporovi u Nemačkoj su u protekloj godini dobili na žestini, često je reč i podeljenosti društva i o sve većoj otuđenosti političara i građana, a u društvenim medijima se sve više iskazuje >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << bes, vrlo često se tu više uopšte ne vodi dijalog niti se radi o razmeni mišljenja, preneo je Dojče vele.

"Truje se atmosfera, sve je više buke, u svakodnevici je sve više besa i gneva", rekao je Štajnmajer.

U svom tradicionalnom božićnjem obraćanju građanima, on je posebnu pažnju posvetio sve većoj žestini koja dominira u raspravama.

Štajnmajer je rekao da ima utisak da Nemci sve ređe razgovaraju jedni s drugima. A još ređe slušaju šta drugi govore.

On upozorava na potrebu da se ostane u dijalogu i onda kada su stavovi različiti i kada se vodi spor. Upravo to je važan deo demokratije.

"Naša demokratija je jaka!", kaže nemački predsednik. To je njegovo iskustvo svakog dana, i milioni ljudi širom Nemačke se oko toga svakog dana angažuju. Tu spadaju i svi oni koji su aktivni u svom susedstvu, u različitim udruženjma ili u lokalnoj politici. No u to spadaju i svi oni koji u bolnicama, u staračkim domovima, u policiji ili kod vatrogasaca obavljaju službu i u ovim prazničnim danima.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.