Izvor: RTS, 16.Maj.2022, 16:10

Šta usporava vozove u valjevskom kraju

Na rekonstruisanoj barskoj pruzi, od Beograda do Valjeva, vozom se opet putuje po dva i po sata. Nekad i duže. Učestale su krađe delova kontaktne mreže, pa vozovi smanjuju brzinu kretanja.
Na čak 35 kilometara rekonstruisane barske pruge od Beograda do Valjeva pokradeni su delovi kontaktne mreže. Na tim deonicama vozovi se kreću brzinom od 20 kilometara na sat. Tako je od početka godine.

"Kasni sigurno jedno pola sata, sat. Zbog deonice >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Lazarevac–Slovac. Remeti me dosta. Zbog drugih obaveza sem fakulteta", kaže jedan student, a jedna putnica dodaje: „Pokidana ta žica neka, specijalna, tako sam čula. Puno kasni, deo dva sata za Užice."
Kradu se specijalne bronzane sajle koje kontaktnu mrežu drže zategnutom. Sajla je duga stotinak metara i teška stotinu kilograma. Svih 29 krađa na barskoj pruzi počinioci su izvršili pod naponom mreže.
"Reč je o krađi takozvanih čvrstih tačaka koje služe za zatezanje kontaktne mreže iznad železničke pruge i te krađe direktno ugrožavaju bezbednost železničkog saobraćaja i utiču na funkcionisanje i saobraćaj vozova. Upravo je to i razlog zbog velikih kašnjenja koja su u proteklom periodu registrovana u saobraćaju vozova na pruzi između posebno Beograda i Valjeva i dalje na barskoj pruzi jer zbog krađe ovih delova smanjuje se brzina vozova na samo 20-30 kilometara na sat kako bi se očuvala bezbednost železničkog saobraćaja i kako bi vozovi, uprkos ovim krađama, saobraćali", objašnjava Nenad Stanisavljević, pi-ar "Infrastrukture" Železnice Srbije.
Delovi kontaktne mreže kradu se i na drugim srpskim prugama. Ukupno ih je 250. Infrastrukture Železnice ostale su bez zaliha, a nabavka novih delova je spora.
"Očekujemo da već krajem maja krene sukcesivno i nabavka delova i zamena na tri deonice, znači od Resnika do Valjeva, od Valjeva do Čačka i od Čačka do Požege. Znači radiće se paralelno na sva tri dela kako bi se ove čvrste tačke na kontaktnoj mreži zamenile, i neki je plan da se praktično krajem juna, ponavljam ukoliko se izborimo sa svim tim krađama i ukolko bude sve kako je planirano vozovi između posebno Beograda i Valjeva gde su ta kašnjenja najizraženija da se saobraćaj vrati u neki redovan red vožnje", navodi opet Nenad Stanisavljević, pi-ar Infrastrukture Železnice Srbije
Nadležni još nisu pronašli kradljivce kontaktne mreže na srpskim prugama. U Železnicama Srbije ističu da je sa MUP-om dogovorena posebna akcija pronalaženja počinioca i njihovo strožije kažnjavanje. Za ove krađe predviđna je kazna zatvora od 3 meseca do 5 godina.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.