Šta sve utiče na mentalno zdravlje nacije?

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 20.Maj.2022, 12:56

Šta sve utiče na mentalno zdravlje nacije?

Posledice koje je na mentalno zdravlje stanovništva ostavila pandemija virusa kovid 19, stručnjaci još ispituju . Istraživanja pokazuju da su anksiozni poremećaji na prvom mestu mentalnih anomalija, a da je odmah iza toga depresija. Uticaj na mentalno zdravlje stanovništva imaju i brojne krize sa kojima se svi u svetu suočavaju, ali i način života. Stručnjaci savetuju da treba delovati preventivno.

Prema poslednjem istraživanju o periodu pre pandemije koje je objavio >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Republički zavod za statistiku, simptome depresije imalo je oko 2 odsto stanovništva Srbije. Prema podacima istraživanja “Cov2soul” o psihijatrijskim poremećajima tokom pandemije svaki šesti ispitanik ispunio je kriterijume za neki psihički poremećaj. Sugrađane pitamo šta je najviše uticalo na stanje njihovog uma u prethodnom periodu.

“Prema istraživanjima koja su rađena u Srbiji u različitim centrima i psihijatrijskim klinikama, mislim da se situacija ne razlikuje bitno od situacije u drugim zemljama Evrope i sveta.

Jednostavno, situacija je slična. Mi možemo da očekujemo kao posledicu pandemije porast anksioznih, pre svega, i depresivnih poremećaja” izjavio je za RTV Goran Mihajlović predsednik Udruženja psihijatara Srbije

Na 16. Nacionalnom kongresu Udruženja psihijatara Srbije govorilo se o psihijatriji tokom pandemije korona virusa. Jedna od ugroženijih grupa stanovništva jesu deca.

“Dosta su pogođeni i mladi nažalost, pa i deca, jer u periodu izolacije od 2 godine, prekida redovnog školskog programa i mnogih drugih problema koje je proizvela pandemija.

Ostaviće to određenog traga. Zbog toga je potrebno i preventivno delovati” potvrdio je Mihajlović.

Da su informisanost o prevenciji i lečenju mentlnih problema i dalje niski, pokazuje istraživanje koje je mreža NaUm predstavila ove nedelje.

U prethodna dva meseca istraživanje sprovedeno na oko 400 ispitanika, pokazuje da više od 40 odsto ispitanih nije informisano o tome kome se može obratiti kada je u pitanju očuvanje mentalnog zdravlja.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.