Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 13.Dec.2019, 19:34

Šta sve treba sprovesti do početka izborne kampanje?

Šta sve treba sprovesti do početka izborne kampanje?

Na današnjoj, trećoj rundi dijaloga vlasti i opozicije, uz posredovanje EP, utvrđeni su i vremenski rokovi u kojima sve što je dio sada dogovoreno treba da bude sprovedeno do početka izborne kampanje.

U ažuriranoj „Tabeli sprovođenja", koja je dostupna javnosti za konsultacije i predstavlja deo Zaključaka dijaloga, evidentirani su sav napredak i nedostaci na kojima treba raditi.

Neophodno je, kako se navodi u saopštenju, da se vremenski rok poštuje i da se >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << sve obaveze sprovedu u potpunosti pre izborne kampanje, kako bi sve zainteresovane strane, naročito građani Srbije, imali više poverenja u integritet izbornog okvira.

U tabeli se navodi da je predlog da državni zvaničnici koriste javna sredstva u svrhe političke kampanje i adekvatne sankcije za zloupotrebu, ostvaren kroz preporuku koju je usvojila Vlada 23. septembra, a neke izmene Kodeska ponašanja državnih službenika su usvojene i objavljene u Službenom glasniku. Takođe, dodaje se, usvojene su i izmene i dopune četiri zakona koja uređuju ovu materiju.

Obaveza vezana za mere kojima se Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave daje nadležnost da nadgleda primenu propisa koji se odnose na Jedinstveni birački spisak vodi se u tabeli kao ostvarena.

Navodi se da Upravni inspektora treba da izvrši nadzor nad Jedinstvenim biračkim spiskom, da je nadzor nad sprovođenjem propisa kojim se uređuje birački spisak preko Upravnog inspektorata završen 15. novembra kroz vanredne inspekcijske nadzore koji su izvršeni u svim gradskim i opštinskim upravama.

Takođe je izvršen redovan nadzor u svim gradskim i opštinskim upravama.

I pitanje obuke službenika uključenih u održavanje i ažuriranje Jedinstvenog spiska i unapređenje njihovih kapaciteta za rad na novom internet sajtu za informisanje građana o biračkom spisku se vodi kao ostvareni predlog.

Kada je reč o omogućivanju pristupa izvodima iz biračkog spiska nakon glasanja na zahtev građana, to se na tabeli vodi kao ostvareno i navodi preporuka koju je vlada usvojila 23. septembra, kao i da se sprovođenje u praksi može proveriti tek nakon izbora.

Isto pod ostvarenim vode se izmene i dopune tri zakona - o Agenciji za borbu protiv korupcije, o finansiranju političkih aktivnosti i o javnim preduzećima, zakone koje je trebalo izmeniti u skladu sa najboljim evropskim i međunarodnim praksama, kao i iz preporuka ODIHR i uz pun parlamentarni nadzor.

Pod „ostvarenim“ vodi se i plan Narodne skupštine da organizuje otvoren sastanak/javno slušanje sa svim zainteresovanim stranama na temu uloge i rada REM, uključujući i pojašnjenja njegovih nadležnosti u oblastima nadzora, monitoringa, izvršenja i sankcionisanja tokom izborne kampanje.

To, kako se dodaje, treba da rezultira konkretnim merama za unapređenje njegovog rada pre predstojećih izbora.

Delimično je ostvaren zahtev za pojašnjenjem pravila o političkom marketingu unutar postojećeg zakonodavstva kako bi se obezbedili ravnopravan pristup, tretman i transparentnost.

Ukazuje se da su razgovori na ovu temu započeli na sastanku 12. novembra, a da su učesnici složenost ovog pitanja istakli i da je potrebno više rada da bi se postigla veća jasnoća.

Delimično ostvaren, a biće ostvareno do 31.decembra, je uspostavljanje Nadzornog odbora Narodne skupštine za kontrolu elektronskih i štampanih medija.

Delimično ostvareno je i donošenje novog pravilnika REM za javne medijske servise o načinu izvršavanja postojećeg zakonodavstva tokom predizborne kampanje.

Do kraja januara, kako se navodi u tabeli, biće ostvaren zahtev da REM usvoji Nacrt preporuka za komercijalne emitere i da ih oni u skladu s tim primenjuju.

Delimično ostvaren i u toku je i zahtev da REM treba da vrši stalni nadzor u toku izborne kampanje nad pružaocima medijskih usluga i da objavljuje redovne izveštaje o nadzoru na svom veb sajtu.

Takođe kao delimično ostvaren vodi se i zahtev za usvajanjem nove uredbe zasnovane na primerima najbolje prakse za javne emitere kako bi obezbedio pravičan pristup i izveštavanje tokom izborne kampanje.

Kao „u toku“ se vodi imenovanje „3+2“ člana REM.

Ukazuje se da je u toku obuka za službene sekretare i službenike koji vode zvanične matične knjige, da je napravljen poseban veb sajt na kojem postoji novi deo Ministarstva sa relevantnim informacijama o izbornom procesu.

Kao obaveza koja je u toku vode se preporuke da RIK sprovodi sve neophodne obuke u pripremi i sprovođenju izbora, uključujući i za članove biračkih odbora, javna inspekcija aktivnosti biračkih odbora i njihovih evidencija.

RIK, kako se ukazuje, treba da organizuje obuke za rad u biračkim odborima koju je predložila radna grupa.

Takođe kao „u toku“ se vodi zahtev koji se tiče regulisanje pitanja međunarodnih i domaćih posmatrača.

RIK treba da donese propise koji će detaljno regulisati proces posmatranja, a trenutno traju razgovori o propisima.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...


Pročitaj ovu vest iz drugih izvora

 I drugi pišu o ovome:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.