Šta se kuva za Delikatesni ponedeljak?

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 24.Feb.2020, 22:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šta se kuva za "Delikatesni ponedeljak"?

U Kulturnom centru Grad večeras je održana manifestacija "Delikatesni ponedeljak" na kojoj je prikazana kuhinja četiri nacionalne manjine u Srbiji - mađarske, vlaške, bošnjačke i romske, u cilju očuvanja tradicionalnog načina pripreme jela. Promovisan je kuvar u kojima su prikazana neka od najukusnijih jela, poput vlaškog poljupca ili bulmača, a posetioci su mogli da degustiraju izložene specijalitete koje su pripremale predstavnice tih nacionalnih manjina.

Predsednica >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Centra za podršku i inkluziju "Help net", koji je organizovao manifestaciju, Gordana Milovanović, istakla je za Tanjug da je ideja večerašnjeg skupa bila da se predstavnice manjina spoje sa ostalim ženama Srbije, sa ciljem da se očuva kulturna baština.

"Hrana nas spaja i ona ne poznaje jezike ni bilo kakve društvene barijere i hteli smo da stavimo fokus na hranu i na žene koje je spremaju. One se trude da sačuvaju tradiciju kroz recepte", rekla je Milovanović.

Predstavnica bošnjačke manjine Sabiha Dacić večeras je predstavila tradicionalnu bošnjačku kuhinju, a kako kaže za Tanjug, iza čuvenih mantija, kadaifa, baklava i drugih specijaliteta, krije se dosta ljubavi i truda, uz malo namirnica.

"Tradicionalna kuhinja je veoma bogata, domaćinska, rekli bi stari, pravi se u velikim tepsijama, i bez opterećivanja koliko čega tačno treba, važno je samo za koliko ljudi se sprema", poručila je Sabina koja već dve sezone uspešno vodi emisije o kuvanju na Kičen tv.

Vlašku kuhinju predstavila je Gorica Jovanović, koja ponosno ističe da je važno da se kroz pripremu jela sačuva tradicija i dodaje da su poznate vlaške plaćinte sinonim za porodična okupljanja nedeljom.

Specijalitete romske manjine, kao što su tegljena pita sa rogačem i slatka pogača, sa zadovoljstvom je predstavila Sonja Barbul, koja za Tanjug ističe da je neophodno očuvati tradiciju, jer to čini odliku nacionalnog identiteta.

"Takav pristup je potrebno preneti i na decu i pokazati im da se u današnje vreme, uz jelo sve razlike zaboravljaju", kaže Barbul.

Jedan od specijaliteta koji se može naći u kuvaru je i ciganski letnji sos, koji kako kaže Barbul nije ništo drugo nego leskovačka mućkalica na romski način.

Predstavnica mađarske manjine Eržebet Glušica pripremila je brojne mađarske specijalitete, a neki od njih su turoš kusa i čuvena doboš torta.

Svi posetioci večeras su mogli da uživaju u pravom prazniku za oči, i na taj način da se podsete na koje sve načine se jela mogu pripremati, uz očuvanju tradicije.

"Delikatesni ponedeljak" je održan pod pokroviteljstvom Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.