Izvor: B92, 25.Okt.2010, 00:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šta nosi zakon o finansiranju

Beograd -- Novi zakon o finansiranju uvešće red na stranačkoj sceni nacionalnih manjina. Ako dva puta ne osvoje nijedan mandat, brišu se iz registra partija.

Zakon o finansiranju političkih aktivnosti, koji bi u novembru trebalo da se nađe pred poslanicima, doneće velike promene za sve partije, pa i za stranke nacionalnih manjina.

Manjinske stranke dobiće "vetar u leđa" utoliko što će ubuduće, ako uđu u parlament, imati pravo na više novca iz javnih izvora.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
Novac će se deliti na osnovu broja osvojenih glasova, ali će se glasovi ispod pet odsto množiti koeficijentom 1,5. U ovom trenutku, od 73 stranke registrovane u Srbiji, čak 41 pripada manjinama.

U Srbiji najviše ima bošnjačkih partija - 10. Mađari, Albanci sa juga Srbije i Romi imaju po pet stranaka, Bugari tri, Hrvati, Bunjevci, Slovaci, Rumuni i Vlasi po dve, a Rusini, Makedonci i Crnogorci po jednu.

"Lideri ovih partija svesni su da u postojećoj konstalaciji snaga lako mogu da postanu jezičak na vagi. Zato većini nije cilj odbrana nacionalnih interesa već želja da se što bolje pozicioniraju", kaže Đorđe Vuković iz Cesida.

Iako su sve ove partije proevropske, razdor među njima je veliki, podseća Vladimir Goati iz "Transparentnosti Srbija".

"Bošnjačke stranke oštro su podeljene zbog odnosa prema vlasti u Beogradu, a mađarske prema tome koliki stepen autonomije Vojvodine žele. Podele štete interesima manjina, i na prvim izborima biće veći broj bačenih manjinskih glasova nego pre", kaže on.

Prvi sledeći izbori biće test za partije manjina, smatra ovaj analitičar, i mnoge će, kaže, kao komete, nestati.

Ovo potvrđuje i Vuković, koji naglašava da se prema Zakonu o političkim strankama, one koje ne osvoje nijedan mandat u dva izborna ciklusa automatski brišu iz registra, a po Zakonu o finansiranju, one koje ne uđu u parlament moraće da vrate novac dobijen za predizbornu kampanju.

Tako više neće biti onih koji na izbore idu samo da bi zaradili 150.000-300.000 evra.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.