Šta je zajedničko za koronavirus i proteste u Francuskoj?

Izvor: B92, 21.Feb.2020, 10:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šta je zajedničko za koronavirus i proteste u Francuskoj?

Epidemije, kao i protesti, ne dožive naglu ekspanziju, pa potom nestanu, nego ostaju i vrebaju iz prikrajka, čekajući da eksplodiraju, smatra Slavoj Žižek.

Čuveni filozof navodi da su Kinezi smatrali da će karantin biti dovoljan kako bi se sprečila epidemija, ali sada, kada je u 20 država prijavljen slučaj ovog virusa, novi pristup je neophodan.

"Kako da se suočimo sa takvim pretnjama", pita se Žižek, dodajući da bismo mogli nešto da naučimo od Elizabet >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Kibler-Ros koja je govorila o pet etapa kroz koje prolazimo kada saznamo da, na primer, bolujemo od neizlečive bolesti.

Te faze su poricanje, bes, cenkanje, depresija i pomirenje sa stvarnošću, sa naglaskom da one ne dolaze uvek u istom redu niti da se sve faze javljaju kod svih pacijenata.

Žižek smatra da se ista podela može primeniti i na društvo kada se suoči sa nekim traumatičnim događajem i uzima za primer ekološke katastrofe.

"Prvo nastupi poricanje kada kažemo da je to samo paranoja i ništa više od uobičajenih oscilacija u vremenu. Zatim nastupa bes, na velike korporacije koje zagađuju naš vazduh i vladu koja ignoriše probleme. Cenkanje podrazumeva razmišljanje da ukoliko recikliramo dobićemo više vremena, dok nakon njega nastupa depresija. Naposletku, pomirenje da se suočavamo sa ozbiljnom pretnjom i da moramo da menjamo naš način života u potpunosti", navodi Žižek.

Žižek ove etape primenjuje na koronavirus, ali se pita kako izgleda prihvatanje u ovom slučaju, prenosi Raša Tudej.

"Sa čime bismo morali da se pomirimo? Sa činjenicom da postoji podnivo života, bemsrtni, glupo ponavljajući, seksualni život virusa koji je oduvek bio tu i biće uvek sa nama, čekajući da eksplodira kada najmanje očekujemo", navodi Žižek.

Žižek navodi da epidemije virusa pokazuju besmisao naših života, s obzirom na to da virus(ili npr. asteroid) mogu da unište sve ono što stvorimo.

On smatra da etapa prihvatanja može da ide u dva pravca.

"Prvi podrazumeva normalizaciju bolesti. "Ok ljudi, umiraćemo, ali život ide dalje, možda bude i dobrih propratnih efekata". Ili prihvatanje može dovesti do mobilizacije ljudi, bez panike ili iluzija, kako bismo delovali solidarno kao kolektiv", zaključio je Žižek.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.