Izvor: Danas, 05.Avg.2014, 22:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šta je britanska politika prema Gazi?

London - Visoka funkcionerka britanskog ministarstva spoljnih poslova baronica Sajeda Varsi juče je podnela ostavku. Na svom Titer nalogu ona je napisala da više ne može da podržava „britansku politiku prema Gazi“.

U pismu premijeru Dejvidu Kameronu, sa kojim je godinama tesno sarađivala u Konzervativnoj stranci, Varsi je napisala da je „pristup vlade krizi u Gazi moralno nebranjiv“, kao i jezik kojim vlada o toj krizi govori. Takođe je navela da politika Britanije >> Pročitaj celu vest na sajtu Danas << prema Gazi može naškoditi međunarodnoj reputaciji zemlje.

Portparol britanske vlade saopštio je da premijer žali zbog ostavke baronice Varsi i da joj je zahvalan na odličnom radu u vladi i u periodu kada su konzervativci bili u opoziciji. On je dodao da je politika vlade prema Gazi „uvek bila dosledno jasna - situacija u Gazi ne može se tolerisati i insistirali smo kod obe strane da odmah i bezuslovno prekinu vatru“.

Zamenik premijera Nik Kleg rekao je povodom ostavke da nije tajna da unutar britanske vlade postoje različita mišljenja o Gazi i da ledi Varsi ima „čvrste stavove“ o tom pitanju. Kleg je prošlog meseca izjavio da je izraelska ofanziva na Gazu „smišljeno prekomerno kažnjavanje“.

Premijer Kameron je prošle nedelje na Bi-Bi-Sijevo pitanje da li je napad izraelske vojske na školu UN u Gazi kršenje međunarodnog prava odgovorio da nije stručnjak za međunarodno pravo.

Baronica Varsi, ćerka pakistanskih imigranata, postala je prva muslimanka ministarka u britanskoj vladi kada je Kameron formirao kabinet 2010.

„Ako Sajeda Varsi zna šta je politika vlade prema Gazi, da li bi bila ljubazna da nam kaže?“, prokomentarisao je vest o ostavci Mark Ferguson, urednik internet vesti i kampanje Laburističke stranke.

Ferguson je u članku za partijski sajt napisao da je izjave Kamerona o Gazi teško razumeti i podsetio da je lider laburista Ed Miliband nedavno kritikovao njegovo „neobjašnjivo ćutanje.“ Podstaknut Fergusonovim opaskama, sajt Indipendenta objavio je da je pozvao Forin ofis da pita vladu šta je u stvari njena politika prema Gazi.

Nastavak na Danas...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.