Izvor: Politika, 30.Nov.2010, 21:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šta je Gutenberg Amerikancima pričao o Vestervelu?

BERLIN – Nemački ministar odbrane Karl -Teodor cu Gutenberg je, navodno, izuzetno slobodno ćaskao s Amerikancima na štetu ministra inostranih poslova Gvide Vestervela, pišu danas nemački mediji, pozivajući se otkrića ''Vikiliksa''.

Cu Gutenberg, za koga štampa piše da je zvezda Hrišćansko-socijalne unije i kancelarski kandidat ''na čekanju'' je, navodno, u razgovorima sa američkim diplomatama vrlo samouvereno i kritički sudio o radu Vestervela.

U razgovorima >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << sa američkim ambasadorom u Berlinu cu Gutenberg se, navodno, žalio što je Nemačka kao pojačanje u Avganistan poslala samo 850 vojnika.

Cu Gutenberg je, navodno, rekao da jedna primerena brojka nije poslata zbog Vestervela i da na Hinukuš, da je bilo ''po Vestervelu'', ne bi kao pojačanje otišao nijedan nemački vojnik.

"Teflon'', ''arogantan'', ''ograničen'' - samo su neki od epiteta kojima su Amerikanci, sudeći prema svojim internim diplomatskim depešama, koje je ''Vikiliks'' otkrila, ''častili'' svoje političke prijatelje u Berlinu.

Za Vestervela Amerikanci misle da je ''nekompetentan'', ''arogantan'' i da ga je, zapravo, bolje zaobići i direktno se obratiti kancelaru Angeli Merkel, jer ''ona ima više i spoljnopolitickcog iskustva i iskustva u vladinim poslovima''.

Američke diplomate na vladu u Berlinu gledaju kritički, a Merkel se naziva ''teflon Merkel'', prenosi štampa, navodeći da se za nju kaže da ''izbegava rizik i da je retko kreativna''.

U očima američke diplomatije je, izgleda, samo jedan čovek dobro viđen - mlad, baron, ministar, popularan, ambiciozan, obrazovan -sadašnji ministar dobrane cu Gutenberg.

''Nosilac nade Amerike, spoljnopolitički ekspert, transatlanski orijentisan i prijatelj Amerike'', misle o njemu američke diplomate, piše štampa, pozivajući se na ''Vikiliks''.

Tanjug

objavljeno: 30/11/2010

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.