Srpsko zdravstvo najlošije u Evropi

Izvor: Beta, 04.Jan.2014, 12:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srpsko zdravstvo najlošije u Evropi

BEOGRAD, 4. januara 2014. (Beta) - Izvršni direktor istraživanja "Evropski indeks korisnika zdravstvenih usluga" Arne Bjernberg, po čijem je istraživanju Srbija opet zauzela poslednje mesto, ocenio je da je jedan od razloga to što je srpska lekarska profesija "potčinjena političarima i birokratama".

On u intervjuu za izdanje lista Politika od subote istakao da su istraživači bili šokirani saznanjem da u Srbiji postoji "iluzija da se nedostaci u stručnom rukovodjenju i upravljaju >> Pročitaj celu vest na sajtu Beta << mogu nadoknaditi stalnim povećanjem broja zakonskih propisa".

"Izgleda da je srpska lekarska profesija u izvesnoj meri potčinjena velikoj grupi političara i birokrata. Šta će ministarki zdrvlja u zemlji sa 7,5 miliona stanovnika sedam pomoćnika" upitao je Bjernberg.

On je objasnio da se istraživanje, odnosno analiza i uporedjivanje zdravstvene zaštite u 35 evropskih zemalja obavlja još od 2004. godine i da se ono radi za potrebe Evropskog parlamenta.

Prema tom istraživanju, Srbija je 2013. i 2012. godine zauzela poslednje mesto, a neki od kriterijuma koji su posmatrani su: broj obavljenih operacije u roku od 90 dana od dijagnoze, početak terapije raka do 21 dana od dijagnoze, pregled skenera u roku od sedam dana, smrtnost beba na rodjenju, smrtnost od infrakta srca, porast stope umiranja od raka.

Nastavak na Beta...






Povezane vesti

Srpsko zdravstvo najlošije u Evropi

Izvor: Studio B, 04.Jan.2014

Izvršni direktor istraživanja "Evropski indeks korisnika zdravstvenih usluga" Arne Bjernberg, po čijem je istraživanju Srbija opet zauzela poslednje mesto, ocenio kao razlog to što je srpska lekarska profesija "potčinjena političarima i birokratama"...On u intervjuu za izdanje lista Politika od...

Nastavak na Studio B...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Beta. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Beta. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.