Srpsko-hrvatsko neimarstvo

Izvor: RTS, 22.Feb.2011, 17:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srpsko-hrvatsko neimarstvo

Građevinska preduzeća iz Srbije i Hrvatske mogla bi zajedno da učestvuju u infrastrukturnim projektima u regionu, a i šire, rečeno na sastanku hrvatskih i srpskih privrednika u Beogradu. Takva saradnja može pomoći građevinskoj industriji da prevaziđe krizu, ocenjuju stručnjaci.

Ambasador Hrvatske u Srbiji Željko Kuprešak izjavio je da će sastanak srpskih i hrvatskih građevinara, održan u Beogradu, označiti "novo doba u odnosima između Hrvatske i Srbije".
>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
Na sastanku u Privrednoj komori Srbije, predstavnici 20 građevinskih preduzeća iz Hrvatske i 23 preduzeća iz Srbije razmatrali su mogućnosti zajedničkog učešća u velikim infrastrukturnim projektima u regionu i na trećim tržištima.

"Ovakav poduhvat može doneti samo dobro Srbiji i Hrvatskoj i ovom širem regionu", rekao je Kuprešak, ocenivši da je reč o pionirskom susretu građevinskih preduzeća, koji su inicirali predsednici Srbije i Hrvatske Boris Tadić i Ivo Josipović na biznis forumu u Zagrebu u novembru 2010. godine.

Prema mišljenju Kuprešaka, u narednom periodu će, zahvaljujući toj saradnji, biti povećane investicije.

Na sastanku u Beogradu razmatrane su mogućnosti zajedničkog učešća u projektima u Alžiru, Libiji, Iranu, Rusiji, bivšim sovjetskim republikama i zemljama regiona, da bi se lakše došlo do bankarskih garacija i uposlile građevinske industrije Srbije i Hrvatske, koje je značajno oslabila svetska ekonomska kriza.

Dogovoreno je formiranje radnih grupa koje će u narednih mesec dana predložiti projekte na kojima će preduzeća iz Srbije i Hrvatske zajednički nastupiti i usvojiti mere za pomoć kod sklapanja velikih poslova koje će predložiti vladama obeju država.

Ambasador Hrvatske je rekao da je zbog svetske ekonomske krize došlo do "zatišja investicija" u obe zemlje, a u zemljama regiona postoji velika potreba za infrastrukturnim radovima, što srpski i hrvatski građevinari mogu da iskoriste, naročito u oblasti putnog i železničkog saobraćaja.

Ambasador Hrvatske je rekao da Srbija i Hrvatska treba da razmišljaju i o sličnom povezivanju sa zemljama u regionu koje nisu bivše jugoslovenske republike, kao što su Bugarska i Rumunija.

Šansa za izlazak iz krize 

Sekretar Udruženja za građevinarstvo u Privrednoj komori Srbije Goran Rodić je izjavio da će firme iz Srbije i Hrvatske zajedničkim snagama učestvovati u kapitalnim projektima, navodeći da će u narednom periodu Alžir uložiti u infrastrukturne projekte oko 100 milijardi dolara, Libija 50 milijardi, Iran 70 milijardi, a bivše sovjetske republike i Rusija više od 100 milijardi dolara.

Vrednost poslova će, prema rečima Rodića, biti i do nekoliko milijardi dolara, a realizacija bi trebalo da počne već u prvoj polovini ove godine.

Rodić je naveo da je u Srbiji registrovano oko 11.260 građevinskih preduzeća sa oko 120.000 zaposlenih, ističući da građevinarstvo sa pratećim privrednim delatnostima vuče oko 46 odsto privrede, kao i da je u poslednje dve godine sektor gradđevinarstva zabeležio pad od 70 odsto.

Direktor građevinskog sektora Hrvatske gospodarske komore Rudolf Rom je rekao da je u istom periodu u Hrvatskoj u građevinarstvu posao izgubilo 20.000 ljudi i još toliko u privrednim granama koje zavise od građevinarstva, zbog čega hrvatski građevinari traže partnere da bi dobili velike poslove na stranim tržištima, jer država ne može da finansira velike infrastrukturne projekte.

Potpredsednica Privredne komore Srbije Vidosava Džagić je rekla da bi u narednom periodu trebalo razmotriti i mogućnosti za primenu modela javno-privatnog partnerstva, posebno u oblastima građevinarstva i energetike.

U delegaciji hrvatskih građevinara su predstavnici "Konstruktor inženjeringa" iz Splita, "Gradnje" iz Osijeka, "Tehnike" i "Tempa" iz Zagreba i druga preduzeća, a među preduzećima iz Srbije su "Ratko Mitrović", "Hidrotehnika - hidroenergetika", "Montera", "Mostogradnja", "Planum", "Putevi Užice" i druge firme.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.