Izvor: Vesti-online.com, 03.Dec.2009, 21:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srpski zvaničnici o Bramercovom izveštaju

Izveštaj glavnog tužioca Haškog tribunala Serža Bramerca pred Savetom bezbednosti UN u kome je između ostalog rekao da Srbija "nastavlja da poboljšava saradnju" sa Tribunalom i priznao napore vlasti da se dođe do preostalih begunaca, srpski zvaničnicisu ocenili kao veoma pozitivan.

Predsednik Srbije Boris Tadić ocenio je da je izveštaj glavnog tužioca Haškog tribunala Serža Bramerca, koji je danas predstavljen pred Savetom bezbednosti Ujedinjenih nacija, veoma pozitivan >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << i izrazio zadovoljstvo zbog te činjenice.

Kako je saopštila pres-šlužba predsednika Srbije, Tadić je naglasio da je Bramercov izveštaj veoma objektivan i dodao da će „Srbija učiniti sve da pronađe, uhapsi i u Hag prebaci preostalu dvojicu optuženika“.

 Srpski tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević ocenio je kao pozitivan i objektivan danas predstavljeni izveštaj glavnog tužioca Haškog tribunala Serža Bramerca o saradnji Srbije sa tim sudom.

"Bramerc je prepoznao naše napore da realizujemo državni posao broj jedan. To je naša međunarodna, zakonska i moralna obaveza i učinićemo sve da je što pre realizujemo“, rekao je Vukčević Tanjugu.

Portparol Demokratske stranke Jelena Trivan ocenila je u četvrtak uveče da je izveštaj glavnog tužioca Haškog tribunala Serža Bramerca, koji je podneo Savetu bezbednosti UN, do sada najpozitiviniji i da je veliko ohrabrenje za sve bezbednosne službe Srbije, koje su obavile veliki posao

.

"Ovo je verovatno najpozitivniji izveštaj u vezi sa saradnjom sa Haškim tribunalom koji je Srbija do sada dobila. To uliva optimizam i predstavlja veliko ohrabrenje za sve naše bezbednosne službe koje su obavile veliki posao, ali i veliko ohrabrenje za celu državu, jer je Bramerc podvukao da je povećana i koordinisanost i efikasnost", rekla je Trivanova Tanjugu.

 Potpredsednik Srpske radikalne stranke Dragan Todorović ocenio je u četvrtak uveče da izveštaj glavnog haškog tužioca Serža Bramerca neće imati nikakvog značaja za poboljšanje odnosa Srbije i Evropske unije.

"Izveštaj apsolutno nema nikakvog značaja što se tiče Srbije ili bilo kakvih mogućnosti za poboljšanje odnosa sa EU", ocenio je Todorović u izjavi Tanjugu.

Prema njegovim rečima, izveštaj će vladajuća većina u Srbiji koristiti kako bi ga javnosti predočili kao jedan od razloga zbog kojih će Srbija biti prihvaćena od strane EU.

Ocenjujući Bramercov izveštaj predsednik Srpske napredne stranke Tomislav Nikolić rekao je u četvrtak da "postoji razlog zbog koga je glavni tužilac Haškog tribunala Serž Bramerc zadovoljan stepenom saradnje Srbije s tim sudom".

Komentarišući pozitivan izveštaj Bramerca pred Savetom bezbednosti UN, Nikolić je rekao da je očigledno "da je neko odlučio da Srbiji da nešto vetra u jedra i da zbog toga stižu tako pozitivni i optimistički tonovi".

Šef poslaničkog kluba G17 plus Suzana Grubješić izjavila je u četvrtak uveče da je posle izveštaja glavnog haškog tužioca Serža Bramerca svima jasno da vlasti u Srbiji čine sve što je u njihovoj moći da pronađu i uhapse dvojicu preostalih haških begunaca, Ratka Mladića i Gorana Hadžića.

"Očekujemo da se nakon ovakvog pozitivnog izveštaja odmrzne prelazni trgovinski sporazum i uvaži činjenica da Srbija primenjuje ovaj sporazum od 1. februara ove godine", rekla je Grubješićeva Tanjugu.

Predsednik Liberalno-demokratske partije (LDP) Čedomir Jovanović govoreći o Bramercovom izveštaju rekao je u četvrtak uveče da je dobro što je glavni tužilac Haškog tribunala Serž Bramerc u izveštaju Savetu bezbednosti UN izrazio zadovoljstvo sadašnjim naporima Srbije i da je to "najrealniji opis sadašnjeg stanja u saradnji s tim sudom".

"Pred nama je vrlo važan posao ispunjavanja osnovnog principa koji važi za svaku državu koja želi da bude punopravan član međunarodne zajednice, a naročito Evropske unije", rekao je Jovanović Tanjugu.

Portparol Socijalističke partije Srbije Đorđe Milićević ocenio je u četvrtak uveče da Srbija ima razloga za zadovoljstvo izveštajem glavnog tužioca Haškog tribunala Serža Bramerca koji je predstavljen Savetu bezbednosti UN.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.