Srpski maturanti hrle na studije u Sloveniju

Izvor: Vesti-online.com, 28.Jun.2018, 00:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srpski maturanti hrle na studije u Sloveniju

Da nešto ne valja u državi Srbiji govore podaci po kojima svršeni srednjoškolci pakuju kofere i pripremaju se za put ka univerzitetima u zemljama Evrope. Prema infomacijama iz Čačka, srednjoškolci iz grada na Moravi su listom zainteresovani za studije u Sloveniji.

Tridesetak svršenih čačanskih gimnazijalaca, mahom najboljih učenika, i još dvadesetak najboljih đaka drugih škola u Čačku, spremaju se da od jeseni studije započnu u Sloveniji.

- Volimo svoj >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << grad, ali ne bismo voleli da ostanemo ovde. Iskreno, ne vidimo sebe ni u Čačku, ni u Srbiji. U Sloveniji nema prijemnih ispita, školovanje je besplatno, dobri su izgledi da po završetku studija dobijemo posao, a i hoćemo i mi da vidimo svet - kažu čačanski maturanti.

Prema mišljenju sociologa i psihologa, nesumnjivo je da mladi Čačani, zapravo razmišljaju racionalno i da idu tamo gde će moći da obezbede egzistenciju zahvaljujući svojim sposobnostima.

Ističu da odlaze zbog zastarelog školskog sistema, visoke školarine, kao i zbog nemogućnosti da se zaposle u struci posle završetka studija.

Prošle godine u Sloveniji je oko 300 maturanata iz Srbije upisalo studije.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.