Srpski alpinisti na vrhu Amerike

Izvor: Politika, 22.Feb.2008, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srpski alpinisti na vrhu Amerike

Užice – Srpska zastava se ponovo zavijorila na jednom od najznačajnijih svetskih vrhova: pre nekoliko dana članovi naše ekspedicije „Avala–Akonkagva 2008.” popeli su se na 6.962 metra visoku Akonkagvu, najvišu tačku čitave Amerike i južne hemisfere uopšte. Uspon su izveli smerom „vija normale", od Placa de Mulas (4.200 m) do vrha. Po snegu, vetru, slaboj vidljivosti, na minus 20 stepeni, ali uporno i uspešno, sasvim u skladu s predviđanjima.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Politika <<
– Po planu smo izveli sedam planinara na vrh – obavestio nas je član ovog penjačkog tima, poznati prijepoljski alpinista Dragan Petrić, u svom jučerašnjem javljanju užičkom dopisništvu „Politike". Petrić je, zajedno sa svojim sugrađaninom Ilijom Andrejićem (obojica su maja prošle godine osvojili Mont Everest) sada vođa uspona u penjačkom timu „Avala–Akonkagva", dok je predvodnik cele ekspedicije Slobodan Gočmanac, a njegov zamenik Zoran Kontić.

Svi naši učesnici u ovom planinarskom putešestviju se, kako saznajemo, dobro osećaju i već kreću u drugu fazu ekspedicije. Posle osvajanja Akonkagve, oni putuju u Peru, gde će obići arheološka nalazišta na putu Inka, stare gradove ove drevne civilizacije (Maču Pikču i Kusko). Na put u Južnu Ameriku krenuli su krajem januara, a u Srbiju se vraćaju prvih dana marta. Organizator ove ekspedicije je Planinarsko-smučarsko društvo „Avala" iz Beograda.

B. P.

[objavljeno: 23.02.2008.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.