Srpski Tibet: Danima odsečeni od sveta (VIDEO)

Izvor: Mondo, 12.Feb.2015, 16:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srpski Tibet: Danima odsečeni od sveta (VIDEO)

Snežni nanosi od jednog metra uzrokovali su neprohodnost seoskih puteva na Pešterskoj visoravni, veliki broj sela i zaseoka na teritoriji opštine Sjenica zavejani su nekoliko dana.

Foto: MONDO/Predrag Vujić

Putari muku muče da raščiste puteve i omoguće redovno snabdevanje i odlazak dece u škole.

Na Golijskom putu, teške mašine raščišćavaju deonicu od samo dva kilometra. Na istom putu mogu se sresti i ostali snegočistači, a sa strane više od >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << tri metra snega.

Meštanin sela Brnjica Miloje Mirović kaže da su zavejani već sedam dana, da niko nigde nije mogao da prođe i da je tek sada malo raščišćeno.

"Kolima se ne može, peške se ne može", priča starina i dodaje da bi se "hladnoća i podnela, ali vetar i sneg to nikako".

Tako ti je kod nas na Pešteru, kaže on, dodajući da imaju dovoljno zaliha hrane.

"Brašna ima, soli ima i stoci sena ima", rekao je Mirović.

Irfan Bralić iz sela Žitniće priča kako su meštanima bili potrebni lekovi, ali da je bez problema angažovano terensko vozilo kako bi im oni bili dopremljeni.

"Dolazila je ekipa, čistila svaka dva sata nanose smetova, ali je sneg ogroman od metar i po i duva jak vetar", priča Bralić, dodajući da meštanima pomažu i policajci.

Na terenu svakodnevno je i novinar Regionalne televizije Novi Pazar Edib Honić koji ističe da je teško na Pešterskoj visoravni, naročito kada padne sneg.

"Ljudi očiste sneg, ali vetar koji duva odmah naveje ponovo, tako da teške mašine i snegočistači teško mogu da dođu do zaseoka", priča on.

Najkritičnije je u Mesnoj zajednici Bare, tamo je, kako kaže, teško i leti i zimi, a naročito sada.

"Tamo u zaseok Janturine još niko nije otišao, a tamo živi porodica Darka Jelića sa četiri dečaka koji žive bez struje", ističe Honić.

On je dodao da je bilo i par slučajeva bolesne dece, kao što je juče u selu Fijulj, gde je angažovan čistač da bi se sneg rascistio i da bi se dete odvelo u Dom zdravlja u Sjenicu.

Nastavak na Mondo...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.