Srpska vojska na vežbi sa kolegama iz Rusije

Izvor: N1 televizija, 04.Okt.2018, 18:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srpska vojska na vežbi sa kolegama iz Rusije

Međunarodna letno-taktička vežba BARS 2018, na kojoj učestvuju pripadnici Ratnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane Vojske Srbije i njihove kolege iz Vazdušno-kosmičkih snaga Ruske Federacije, održava se na aerodromu Batajnica, saopštilo je Ministarstvo odbrane Srbije.

Pre početka letačkih aktivnosti, rukovodilac vežbe komandant 204. vazduhoplovne brigade brigadni general Željko Bilić, rekao >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << je da je reč o vežbi koja tradicionalno nosi pun naziv "Bratstvo avijatičara Rusije i Srbije".

"Vežba je dobila na značaju, što iz godine u godinu postaje tradicija na ovim prostorima. Ovo je, naime, četvrta godina za redom da se vežba realizuje zajedno sa Vazdušno-kosmičkim snagama Ruske Federacije", naglasio je Bilić.

On je istakao da u vežbi učestvuju vazduhoplovi iz sastava RV i PVO Vojske Srbije, MiG 29, lovački avion u verziji jednoseda i dvoseda i helikopter Mi 17, najnoviji helikopter u našem naoružanju, i što je značajno za ovu vežbu, angažovane su mešovite posade. Dodao je da je vežba prilika, zbog svog mešovitog karaktera, za prenošenje i razmenu iskustava i znanja među posadama dveju zemalja.

Zamenik rukovodioca vežbe pukovnik Konstantin Surikov kazao je da je reč o drugom izvođenju vežbe u Srbiji, a cilj, kako je dodao, nije obuka, već priprema za izvršenje zajedničkih zadataka u mešovitim posadama.

"U ovoj vežbi učestvuju već pripremljeni piloti, kako sa srpske strane, tako i sa ruske. Letno-taktička vežba znači najviši nivo borbene pripremljenosti pilota i uvežbavaju se najsloženiji zadaci kao što su traganje i spasavanje, vazdušni boj i dejstva po ciljevima na zemlji. Cilj je, takođe, da uvežbamo i sporazumevanje između posada", naglasio je Surikov.

Nakon leta koji je prikazan posetiocima, pilot potpukovnik Dejan Beda, pomoćnik komandanta za operacije 204. vazduhoplovne brigade, istakao je da je cilj vežbe bio uvežbavanje kontrole i zaštite vazdušnog prostora mešovitih posada, čime se razvijala operativna sposobnost naših snaga, kao i interoperabilnost, navedeno je u saopštenju.

U današnjem segmentu, kako je dodao, prikazana je, između ostalog, i simulacija vazdušne borbe napada na pojedinačni cilj, kao i napad na zemaljske ciljeve na malim visinama.

Vežba "BARS" četvrtu godinu zaredom realizuje se naizmenično u Rusiji i Srbiji.

Ovogodišnja vežba počela je 1. oktobra potpisivanjem tehničkog sporazuma na aerodromu Batajnica i, kako je navedeno u saopštenju, trajaće do 6. oktobra.

Nastavak na N1 televizija...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.