Srpska porodica u krizi dve decenije

Izvor: RTS, 12.Maj.2009, 17:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srpska porodica u krizi dve decenije

Festival porodice humanitarnog karaktera, narednog vikenda na Kalemegdanu. U Srbiji 255.000 porodica živi u siromaštvu, svaki peti brak razveden.

Međunarodni dan porodice biće obeležen prvi put u Srbiji organizovanjem Festivala porodice, koji će se održati na Kalemegdanu 16. i 17. maja, najavljeno je na današnoj konferenciji za novinare.

Festival porodice ima, pre svega, humanitarni karakter, s obzirom na to da će tokom trajanja, ali i kasnije do kraja godine, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << biti organizovana akcija za prikupljanje pomoći za porodice teškog materijalnog stanja.

Narodna kancelarija predsednika Republike će, prema rečima direktorke Tatjane Pašić, sredstva od prodaje silikonskih narukvica, koje će koštati 100 dinara, uplaćivati na poseban račun, odakle će biti prosleđena ugroženim porodicama.

Ministar rada i socijalne politike Rasim Ljajić je ukazao da se 255.000 porodica u Srbiji danas suočavaju sa posledicama siromaštva.

Naša porodica je, prema njegovim rečima, dve decenije u krizi zbog loše materijalne situacije ali i zbog nedostatka sistema vrednosti. Rezultat toga je i činjenica da je 2007. godine svaki pet brak razveden.

Zato je to ministarstvo donelo tri prioriteta - da paketom mera pomogne najugroženijim porodicama, da reformiše centre za socijalni rad i da donese novi zakon o socijalnoj zaštiti i izmeni postojeći Zakon o finansijskoj podršci porodice s decom.

Na Kalemegdanu će, u okviru Festivala, biti održan bogat muzičko-zabavni program, u kojem će učestvovati muzičke i plesne grupe, pevači, horovi i drugi izvođači.

Pokrovitelj Festivala porodice je Ministarstvo rada i socijalne politike.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.