Srpska lista osudila otvaranje puta u opštini Dečane

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 16.Jun.2020, 21:38

Srpska lista osudila otvaranje puta u opštini Dečane

Članovi vlade u Prištini prisustvovali su danas ceremoniji otvaranja puta u opštini Dečane, a Srpska lista osudila je taj postupak jer se put gradi u zoni manastira Visoki Dečani, koja je zakonom zaštićeno dobro u okviru koga je zabranjeno izvođenje ovakvih radova.

"Srpska lista osuđuje ovakvo delovanje zvaničnika Vlade kojim se nastavlja sa nelegalnom gradnjom i poziva predstavnike međunarodne zajednice da najhitnije reaguju i snagom svog autoriteta spreče ove nelegalne >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << aktivnosti", navedeno je u saopštenju.

Srpska lista podseća da je izgradnja ovog puta ilegalna, i protivna zakonima na snazi, pa i odluci Ustavnog suda kojom je odlučeno da se manastiru Visoki Dečani vrati 24 hektara zemlje.

Đurić: Hitno zaustaviti ugrožavanje Visokih Dečana

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić zahteva hitno zaustavljanje ugrožavanja Visokih Dečana i poštovanje zaštićene zone manastira, te zaustavljanje bezakonja.

"Ovo nije prvi put da se pokreću i svečano otvaraju putarski radovi u neposrednom okruženju manastira Visoki Dečani, što svedoči o programskoj nebrizi privremenih institucija u Prištini za srpsku kulturnu baštinu na Kosovu i Metohiji i uvredljivom odnosu prema verskim osećanjima srpskog naroda", saopštio je Đurić.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju očekuje da predstavnici međunarodne zajednice odlučno reaguju i spreče bezakonje u okruženju manastira, koji je, podseća, na Uneskovoj listi svetske kulturne baštine.

"Ovakvo ophođenje prema biseru srpske i svetske kulture, ne samo da je anticivilizacijsko, već je protivno čak i zakonima koji važe u Prištini i odlukama tamošnjeg ustavnog suda", naveo je Đurić.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.