Srednjoškolci oživeli priču Ane Frank

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 15.Nov.2017, 21:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srednjoškolci oživeli priču Ane Frank

Putujuća izložba pod nazivom "Ana Frank - istorija za sadašnjost", čija se postavka već više od deset godina organizuje širom sveta, stigla je i u Kragujevac.

Koncept od 32 panoa koja oslikavaju priču Ane Frank, oživljavaju srednjoškolci kroz razgovor sa posetiocima.

"Oni mogu da se identifikuju sa svojim vodičima, odnosno, mladim kustosima, čime postaju mnogo zainteresovaniji za sve te bitne >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << poruke koje izložba nosi. Sa druge strane, mogu i tematski da se identifikuju i sa položajem u kojem je ta devojčica bila, kao neko ko je njima po godinama blizak i tako mogu da stanu u cipele žrtava", objašnjava Ana Kostadinović, koordinatorka projekta "Istorija-povest kao lekcija za sadašnjost".

"Mi imamo za cilj da, kao vršnjački edukatori, posetiocima pružimo priliku da dožive osećanja kakva su ljudi imali tada, tokom Holokausta, da razumeju šta se sve dešavalo i da na taj način uporede istoriju", ističe Darija Šapić, učenica četvrtog razreda Druge kragujevačke gimnazije.

Kroz stradanje porodice Frank ispričane su u i lokalne tragedije naše države posle Drugog svetskog rata.

Životnu priču Ane Frank manje-više svi znamo, ali suština nije samo u tome... suština je da kroz život Ane Frank sagledamo sve ono što se dogodilo u istoriji, pa naravno i u Srbiji, od početka Drugog svetskog rata do raspada Jugoslavije. Posetioci će se tako upoznati sa mnogim značajnim temama, a otvorena su i razna pitanja, kaže Ivan Kardarević, profesor filozofije u Drugoj kragujevačkoj gimnaziji.

Kragujevac je osmi grad u kojem se ova interaktivna postavka održava.

Izložba traje do 23. Novembra, a do sada ju je u Srbiji videlo više od 15.000 posetilaca.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Otvorena izložba o Ani Frank u Kragujevcu, učenici kustosi

Izvor: Beta, 15.Nov.2017

Izložba "Ana Frank - istorija za sadašnjost" otvorena je večeras u svečanom salonu Skupštine grada Kragujevca, a osobenost postavke je njen edukativni karakter i što umesto kustosa posetioce kroz postavku vode učenici Druge gimnazije u Kragujevcu.Koordinatorka projekta "Historija, istorija, povjest...

Nastavak na Beta...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.