Srednjoškolci kuvaju za osnovce

Izvor: RTS, 11.Nov.2019, 12:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srednjoškolci kuvaju za osnovce

U mioničkoj Osnovnoj školi „Milan Rakić” deca svakodnevno dobijaju užinu. Hranu za osnovce pripremaju i serviraju srednjoškolci, budući kuvari i konobari, koji u školskoj kuhinji imaju nastavnu praksu.
Kuhinja osnovne škole u Mionici jedno je od mesta gde učenici srednje škole obavljaju nastavnu praksu i svakodnevno pomažu u pripremanju i servisiranju 380 obroka.

„Odličnu sardnju >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << imamo sa srednjom školom koja ima smerove kuvar i konobar. Naša kuhinja je odlično mesto za praksu učenicima iz srednje škole koji su od velike pomoći našim kuvarima", objašnjava Slađana Ranković, direktorka OŠ "Milan Rakić".
Obostrana je radost mlađih i starijih učenika u Mionici. Jednih u pripremanju hrane a drugih zbog jela koja vole.
„Ovde dolazimo na praksu. Pripremamo gibanicu", kaže Kristina Aćimović, „od domaćeg sira, domaćih jaja i kora.”
„Radujem se što spremam mlađim đacima. Naučio sam svašta, gulaš, pice, gibanice", ponosan je Marko Stanković.
„Obično se spremaju jyneći gulaš sa makaronima, ćufte u paradajz sosu, gibanica, mionička gibanica. Nastojimo da uklopimo domaće proizvode, odnosno saradnju sa lokalnim proizvođačima hrane i onda pripremamo deci domaću hranu", kaže Aleksandar Pavlović, profesor kulinarstva.
„Najviše volim za doručak da jedem makarone. Možemo da pričamo dok zajedno jedemo. Zato što je škola ovde sve organizovala, zato mi se sviđa”, kaže jedan od osnovaca.
Srenja škola u Mionici u potpunosti prati razvojni put Opštine i obrazuje radnike potrebne pre svega mioničkom turizmu.
„Opština se razvija u pravcu turizma i ugostiteljstva tako da naša škola zapravo obrazuje kadrove iz oblasti turizma i ugostiteljstva. Mi obrazujemo buduće kuvare, konobare i turističke tehničare", kaže Katarina Čarapić, direktorka Srednje škole u Mionici.
Mionička Osnovna škola jedna je od retkih školskih ustanova u Kolubarskom okrugu koja ima đačku kuhinju.


Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.