Srednjoškolac iz Zvornika osvojio Mon Blan

Izvor: Večernje novosti, 02.Nov.2013, 12:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srednjoškolac iz Zvornika osvojio Mon Blan

ZVORNIK - Osamnaestogodišnjak Miloš Kurtuma, učenik četvrtog razreda Ekonomske škole iz Zvornika, verovatno najmlađi planinar Republike Srpske i Bosne i Hercegovine, osvojio je sa kolegama planinarima najviši vrh Zapadne Evrope, Mon Blan, visok 4.807 metara. Dosad je učestvovao u petnaestak pohoda na najviše vrhove, nikada nije imao problema sa aklimatizacijom, pa su sve ekspedicije u kojima je učestvovao bile uspešne. - Član sam Planinarsko-geografske sekcije u školi koju vodi profesorka >> Pročitaj celu vest na sajtu Večernje novosti << Nataša Mitrović, i sama uspešni dugogodišnji planinar. Ovo je peta godina otkako se bavim planinarstvom, od toga dve godine visokogorstvom - rekao nam je Kurtuma. On objašnjava i da je za bavljenje planinarstvom odlučujuća ljubav prema prirodi i njenim lepotama, ali iznad svega ističe - snagu neopisivog osećaja kada se popne na neki vrh. - Nakon što sam osvojio sve najviše vrhove Bosne i Hercegovine, krenuo sam na najviši vrh Balkana, Musalu. Usledili su, zatim, vrhovi zemalja Zapadne Evrope - priča ovaj mladić. Za uspon na Mon Blan uložio je svu ušteđevinu, sve „od darova koje je dobio za punoletstvo“. - Srećan sam zbog toga, jer sam spojio ugodno i korisno a i ne tražim novac od roditelja za planinarenje. Ipak, za neke dalje destinacije i paninarske podvige, trebaće mi sponzori - dodaje Kurtuma. ELBRUS KAO KRUNA PLANOVA ima mnogo, a najveći je osvajanje Elbrusa, najvećeg vrha Evrope i Rusije. - Bila bi to kruna mojih dosadašnjih osvajanja, ali za to trebaju sponzori. Nadam se da ću uspeti i u toj nameri. Ne nameravam da krenem u osvajanje najvišeg vrha sveta, jer za to mi treba puno novca - iskren je Kurtuma.

Nastavak na Večernje novosti...






Povezane vesti

Srednjoškolac iz Zvornika osvojio Mon Blan!

Izvor: Nezavisne Novine, 02.Nov.2013

Osamnaestogodišnjak Miloš Kurtuma, učenik četvrtog razreda Ekonomske škole iz Zvornika, vjerovatno najmlađi planinar Republike Srpske i Bosne i Hercegovine, osvojio je sa kolegama planinarima najviši vrh Zapadne Evrope, Mon Blan, visok 4.807 metara.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Večernje novosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Večernje novosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.