Sređivanje građevinskog haosa

Izvor: RTS, 25.Avg.2010, 13:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sređivanje građevinskog haosa

Zakon o prostornom planu Srbije će sprečiti investitore da grade samo u skladu sa svojim interesima, najavio ministar za životnu sredinu i prostorno planiranje Oliver Dulić. Usvajanje zakona očekuje se do kraja oktobra.

Ministar za životnu sredinu i prostorno planiranje Oliver Dulić izjavio je da će Zakon o prostornom planu Srbije od 2010. do 2020. godine, čije usvajanje se očekuje najdalje do kraja oktobra, sprečiti da investitori podižu fabrike i druge objekte tamo >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << gde im nije mesto.

Dulić je za Tanjug rekao da se do sada cela Srbija razvijala samo u skladu sa interesima investitora, zbog čega mnogi gradovi nemaju nikakvu razvojnu politiku.

"U urbanim zonama su nicale fabrike, a u industrijskim su nicala obdaništa ili škole, svako je gradio tamo gde je mislio da je najbolje", rekao je ministar, uz napomenu da se "tome mora stati na put."

Plan obuhvata, između ostalog, problematiku svih razvojnih strategija prostornog razvoja, ekonomije, socijalnih kretanja, zaštite životne sredine i industrijskog razvoja, naglasio je Dulić.

Ministar je dodao da do sada nije postojala obaveza da se planovi nižeg reda usklađuju sa prostornim planom.

Predlog zakona o prostornom planu trebalo bi, prema rečima Dulića, da sa nađe pred poslanicima u septembru ili oktobru, kada se očekuje i usvajanje tog dokumenta.

"Očekujem vrlo ozbiljnu raspravu koja neće biti opterećena političkim razlikama koje postoje među strankama u Srbiji, već zasnovana na dobrim iskustvima, praksi i dobrim željama narodnih poslanika da unaprede regione iz kojih dolaze", zaključio je Dulić.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.