Izvor: B92, 24.Nov.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srebrenica - pronađeno još 156 tela

Sarajevo -- Forenzičari su ekshumirali ostatke 156 žrtava srebreničkog masakra iz masovne grobnice u selu Snagovo.

Kako je rekao predsednik Komisije za nestale osobe, Murat Hurtić, u "sekundarnoj" masovnoj grobnici u bosanskom selu Snagovu nađeno je 90 celih tela i ostataci još 66 tela. U ovim grobnicama sahranjena su tela koja su prvobitno negde drugde bila pokopana, ali su premeštena kako bi se bolje sakrila. Tela često nisu cela jer su za prebacivanja korišćeni buldožeri.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
U Snagovu, 50 kilometara udaljenom od Srebrenice, postoji sedam takvih "sekundarnih" grobnica kao i jedna prvobitna. Lokalni i međunarodni stručnjaci već godinama u okolini Snagova traže "sekundarne" masovne grobnice.

"Čvrsto verujemo da su žrtve u ovoj grobnici takođe Muslimani ubijeni u Srebrenici jula 1995. godine", rekao je Hurtić.

Prvobitna grobnica pronađena u Snagovu u martu sadržala je tela 36 Muslimana, koje su ubile jedinice bosanskih Srba u ratu 1992-95.

U Srebrenici je ubijeno oko 8.000 Muslimana, koji su u nju pobegli kao u "bezbednu zonu" Ujedinjenih nacija.

Tela polovine ubijenih ljudi nalažena su do sada u više od 60 masovnih grobnica u široj oblasti oko Srebrenice, ali je tek trećina njih identifikovana.

Prvi DNK rezultati tela, koja su u martu nađena u Snagovu, pokazali su da su žrtve bili žitelji ovog sela koji su pobegli u šumu, ali su kasnije zarobljeni, ubijeni i spaljeni, rekao je Hurtić.

Grobnica u Snagovu je pronađena početkom novembra pošto su stručnjaci primili dojavu iz anonimnog izvora, izjavio je Hurtić.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.