“Srebrenica među najvećim propustima UN“

Izvor: Vesti-online.com, 10.Avg.2011, 16:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

“Srebrenica među najvećim propustima UN“

Odlazeći šef mirovnih snaga Ujedinjenih nacija, poznatih i kao "plavi šlemovi", Alan Le Roj rekao je da među najveće propuste snaga UN 1990-ih ubraja događaje u Srebrenici, genocid u Ruandi i Somaliji, kada trupe nisu mogle ili nisu reagovale.

"Bile su tri tragedije, tri greške i od tada smo se strahovito promenili", rekao je francuski diplomata, koji krajem ove sedmice napušta kancelariju u Njujorku, prenela je agencija AFP.

Snage UN pre pet godina i sada ne >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << mogu da se uporede, rekao je on ukazavši da su se te snage u ogromnoj meri reformisale da bi postale više profesionalne snage.

Le Roj je ispričao da je komandantima UN snaga tada naredio da moraju da ostanu u svojim bazama iako su u opasnosti.

"Za mene, ne može da postoji sindrom Srebrenica. To je bio slučaj u Obali Slonovače, u Sudanu. U Darfuru bilo je momenata kada su mirovnjaci bili pod pretnjama", rekao je odlazeći šef mirovnjaka.

"Da sam prihvatio evakuaciju, kredibilitet mirovne misije bio bi izgubljen. Svaki put rekao sam - ne. U svakom slučaju nije bilo lako", naglasio je Le Roj.

Rastuća međunarodna nestabilnost i ekonomska kriza stavljaju pred mirovne snage UN mnogo veće zahteve, iako one pokušavaju da privedu kraju operacije, podvukao je šef 120.000 "plavih šlemova".

UN žele da obustave svoju operaciju u Istočnom Timoru iduće godine kao i da počnu sa povlačenjem svojih snaga iz Liberije, Obale Slonovače i sa Haitija, rekao je Le Roj.

Ali, mirovnjaci su započeli i dve nove misije - zajedno sa vojskom Etiopije u sudanskom nemirnom regionu Abieji i u novoj državi Južnom Sudanu, ukazao je odlazeći šef mirovnih snaga UN.

"Postoje i druge zemlje u koje možemo da budemo pozvani", istakao je Le Roj dodavši da je već u toku planiranje misije posmatračkih snaga u Libiji, ako se, ikad, postigne obustava vatre.

Le Roj je rekao da ima političara koji kažu ''mi želimo da budemo suverena zemlja'' i hoće odlazak mirovnjaka, ali narod u opasnosti nikada neće reći ''želimo da odete'', zaključio je Le Roj.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.