Srđa Popović: Centar „Kanvas“ spreman je da pomogne demonstrantima u BiH

Izvor: Blic, 10.Feb.2014, 14:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srđa Popović: Centar „Kanvas“ spreman je da pomogne demonstrantima u BiH

- Za uspeh protesta u BiH neophodna je dobra organizacija, jedinstvo demonstranata kao i jasni ciljevi. Posebno je važno da se uspostavi nenasilna disciplina - kaže za Dojče Vele jedan od osnivača pokreta „Otpor“ u Srbiji Srđa Popović.

"Ako te tri stvari budemo videli u bosanskim protestima, može se očekivati da im se priključi veliki broj ljudi, a onda su veće šanse da državni organi poslušaju ono što demonstranti traže“, ocenjuje Srđa Popović, jedan od >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << osnivača pokreta „Otpor“ u Srbiji, a danas direktor Centra za primenjene nenasilne akcije i strategije (Canvas.)

Mada kaže da je jasno da u BiH vlada „ogromno nezadovoljstvo“, Popović naglašava da protesti tamo još nisu prešli u pokret i da je to ono što ih može osuditi na neuspeh. On objašnjava da pokreti uvek imaju neku ideju i jasno definisane i ostvarljive ciljeve, odnosno neku vrstu „vizije sutrašnjice“.

„Za sada u BiH vidimo seriju skupova koji su geografski prilično razuđeni, u njima učestvuje nekoliko društvenih grupa. Dakle, postoji prostor za društveni protest, nezadovoljstvo je ogromno, ali se još uvek ne može govoriti o pokretu“, kaže Popović.

Prema njegovim rečima nenasilni pokreti imaju daleko veću šansu da budu uspešno okončani, što pokazuje i primer „Otpora“ čija je „ideologija“ bila da je nenasilan pokret.

Mogućnost za incidente na velikim protestima smanjuje se, između ostalog, obukom učesnika kako da se ponašaju u tzv .visokorizičnim situacijama i jasnim opredeljenjem pokreta da se distancira od grupa koje su potencijalno nasilne.

„U Srbiji su to bili fudbalski navijači. Oni jesu delili naše nezadovoljstvo Miloševićem i pevali mu: 'Spasi Srbiju i ubij se', ali mi smo znali da će navijači na demonstracijama napasti policiju, čime dobijamo reputaciju nasilničkog pokreta. Zato smo ciljano branili policiju od huligana“, objašnjava Popović u razgovou sa novimnarom Dojče Vele.

Šanse za incidente se smanjuju i ako se biraju taktike koje su manje rizične. „Kada marširate na policijsku stanicu, mnogo je veća mogućnost za izbijanje incidenta. Ne idete po svaku cenu da zauzmete državnu zgradu koja ima naoružano obezbeđenje“.

Organizacija Centar za nenasilne akcije i strategije održala je predavanja u 40 zemalja, ali ne i u Bosni i Hercegovini.

„Mi radimo po pozivu, a za sada nas niko u BiH nije zvao. Ukoliko je neka grupa u BiH zainteresovana kako ta nauka o političkim pokretima funkcioniše, mi smo uvek spremni da se odazovemo“, kaže Popović.

Popović i dodaje da je za uspeh socijalnog bunta važno da ga političari „ne izmanipulišu“.

„Neophodno je da u BiH postoje zahtevi, kakvi god oni bili, ali ne nešto što će da potpiri etničke sukobe u državi koja ima tužnu istoriju etničkih konflikata“, kaže Popović.

On ne veruje da će se protesti iz BiH proširiti na Srbiju, uprkos predviđanjima da bi njima mogao da bude zahvaćen ceo region:

„Novija istorija nas uči da ti protesti imaju veze sa političkom, ekonomskom i socijalnom situacijom u jednoj državi. U Srbiji ima mnogo nezadovoljnih ljudi, postoje lokalni buntovi zbog privatizacija i relativno je visoka stopa nezaposlenosti, ali nemam utisak da postoji ta vrsta gneva koja bi dovela do eskalacije situacije kao u BiH“, zaključuje Srđa Popović.

Najčitanije SADA:

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.