Srčani udar ubija češće od raka dojke

Izvor: RTS, 19.Maj.2009, 14:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srčani udar ubija češće od raka dojke

Mnoge žene u svetu nisu svesne činjenice da su srčana oboljenja njihov najveći pojedinačni ubica, i da odnose četiri puta više života od raka dojke, saopštila je britanska kardiološka Fondacija.

Britanska kardiološka fondacija objavila je pomalo dramatično upozorenje da žene ne čine dovoljno da sebe zaštite od srčanih oboljenja koja predstavljaju njihovog najvećeg ubicu - većeg od raka dojke.

Bučna i agresivna kampanja već je uspešno povećala svest >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << o opasnostima koje donosi rak dojke, ali je potpuno zapostavljena činjenica da su žene izloženije riziku oboljevanja od koronarnih bolesti, saopštila je Fondacija.

Koronarna i srčana oboljenja samo u Velikoj Britaniji godišnje odnesu živote 54.000 žena, više nego bilo koje drugo oboljenje, ali u izveštaju Fondacije kaže se da je samo jedna desetina žena između 16 i 24 godine bila zabrinuta zbog ove opasnosti, dok je polovina strahovala da će oboleti od raka pluća ili dojke.

Borba protiv srčanih oboljenja u žena je nacionalna briga, jer postoje dokazi da će svakam šesta žena podleći ovom obolenju.

Neophodno je da žene svih starosnih doba redovno kontrolišu srce i ovladaju znanjima kako da smanje rizik, podsećaju kardiolozi Fondacije.

Samo osam odsto od 1.029 anketiranih žena, kaže se u izveštaju Fondacije, znale su da povećana količina holesterola u krvi predstavlja faktor rizika za oboljevanje dok ih je samo pet odsto znalo da je povećani krvni pritisak u direktnoj vezi sa srčanim obolenjima.

Četvrtina žena u Velikoj Britaniji puši, gotovo trećina ih ima povećanu telesnu težinu, petina ih već pati od obesitasa, preterane gojaznosti, a sve spadaju - u rizičnu grupu za srčana oboljenja.

Brojke objavljene u izveštaju Fondacije pokazuju da je smrtnost u žena od srčanih oboljenja u Britaniji bila za 38 odsto manja 90-tih godina prošlog veka, ali je u istom periodu u Australiji opala za 52 a u Danskoj za 45 odsto.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.