Srbiji potrebni odgovorni mediji

Izvor: RTS, 22.Feb.2013, 12:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbiji potrebni odgovorni mediji

Mediji u Srbiji moraju biti oslobođeni od uticaja države, ali i odgovorni, jer sa tačnom informacijom su na dobitku i građani i država, rekao šef OEBS-a u Srbiji Peter Burkhard. Upečatljiv je način na koji neki mediji u Srbiji, posebno štampani, izveštavaju uz mnogo nagađanja, istakao Burkhard.

Šef Misije Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) u Srbiji, ambasador Peter Burkhard rekao je Fonetu da bi mediji u Srbiji trebalo da budu oslobođeni uticaja države, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << ali i odgovorni, jer su "sa odgovornom i tačnom informacijom svi na dobitku - i stanovništvo i vlada imaju koristi od kvalitetnih medija".

"Upečatljiv je način na koji neki mediji u Srbiji, posebno štampani, izveštavaju uz mnogo nagađanja", rekao je Burkhard.

Voleli bismo da imamo raznovrstan i pluralistički medijski pejsaž, ali takođe i odgovorno novinarstvo, izjavio je Burkhard, naglasivši da Misija OEBS u oblasti reforme medija blisko sarađuje sa Ministarstvom kulture, gde "postoji politička volja da se radi u tom smeru".

"Želeli bismo da vidimo povlačenje države iz medija, jasna pravila o državnoj podršci medijima, transparentno vlasništvo medija. Ali, čak i kada imate potpuno privatno vlasništvo medija, bez državnog uticaja, i dalje može da postoji problem grupnih uticaja i interesa", naglasio je Burkhard.

Zato su potrebni mediji oslobođeni uticaja države, ali je takođe potrebno da mediji budu odgovorni, napomenuo je Burkhard i zaključio da su svi na dobitku sa odgovornom i tačnom informacijom.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.