Srbiji potrebna delotvorna javna uprava

Izvor: RTS, 17.Okt.2014, 18:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbiji potrebna delotvorna javna uprava

Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka državne uprave i lokalne samouprave Kori Udovički rekla je u Sremskoj Mitrovici da je Srbiji potrebna delotvorna javna uprava na svim nivoima, ali da se istovremeno mora voditi računa o troškovima u toj oblasti.

U okviru reforme javne uprave radi se na stvaranju "fleksibilnijeg sistema" u kojem bismo imali delotvornu upravu, kako na republičkom tako i na lokalnom nivou, ali da se prevashodno vodi računa o troškovima, rekla je Kori >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Udovički novinarima posle razgovora sa predstavnicima opština u Sremskom okrugu, u nastavku akcije resornog ministarstva "Karavan okruzima", prenosi Tanjug.

Razmatrano je u tom pogledu i pitanje aktuelne zabrane zapošljavanja u javnom sektoru odnosno kontrole zapošljavanja kao i o načinima i modalitetima za unapređivanje stanja u toj oblasti, napomenula je Udovički.

Potpredsednica republičke Vlade je naglasila da Srbija ima dovoljno kapaciteta i da može mnogo da se uradi, pre svega na lokalnom nivou, kako bi bio unapređen lokalni i ukupni razvoj i dodala da je neophodno nastaviti rad na "boljoj preraspodeli nadležnosti između republičkog i lokalnih nivoa vlasti, kako bi svako mogao da ostvari maksimum, za potrebe građana".

Na preraspodeli tih nadležnosti intenzivno će se raditi iduće godine, u okviru sprovođenja Strategije reforme javne uprave u Srbiji, napomenula je Udovički.

Ona je podsetila na to da bi uskoro u skupštinsku proceduru trebalo da bude upućen predlog zakona o zapošljavanju u autonomnim pokrajinama i jedinicama lokalne samouprave, koji će "ozbiljno doprineti" tome da zaposlenost na svim nivoima bude profesionalnija i kvalitetnija.

U pripremi su, takođe, i izmene i dopune zakona o komunalnoj policiji i zakona o lokalnoj samoupravi, koje su više tehničke prirode.

Ministarka Udovički prisustvovala je potpisivanju sporazuma između predstavnika Grada Sremske Mitrovice i opština Ruma, Irig, Pećinci i Šid, koji se odnosi na ostvarivanje projekta izgradnje infrastructure za prečišćavanje voda u Sremu, čime će biti zaštićen savski sliv.

U razgovoru predstavnika Sremskog upraavnog okruga sa ministarkom Udovički učestvovao je i pokrajinski sekretar za međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu Branislav Bugarski.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

"Potrebna delotvorna javna uprava"

Izvor: B92, 17.Okt.2014

Ministarka Kori Udovički kaže da je Srbiji potrebna delotvorna javna uprava na svim nivoima ali da se istovremeno mora voditi računa o troškovima u toj oblasti...U okviru reforme javne uprave radi se na stvaranju “fleksibilnijeg sistema” u kojem bismo imali delotvornu upravu, kako na republičkom...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.