Srbiji nude  dokaz  protiv Gotovine za milion evra

Izvor: Blic, 24.Nov.2012, 18:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbiji nude dokaz protiv Gotovine za milion evra

Video-snimci napada na kolone regruta JNA u Tuzli i u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu ponuđeni su po visokoj ceni srpskim zvaničnicima, a na crnom tržištu dokaza ratnih zločina mogli bi da se nađu i topnički dnevnici, koji bi kao novi dokaz eventualno mogli da posluže za reviziju procesa hrvatskim generalima, saznaje „Blic”. Novi dokazni materijal može obnoviti suđenje hrvatskim generalima

- Pregovori za video-snimke zločina u Tuzli i Dobrovoljačkoj ulici se vode. >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Ti snimci bi mogli da otkriju ubice nenaoružanih regruta i bili bi nesumnjiv dokaz zločina - kaže izvor „Blica”.

Niko od sagovornika „Blica” ne spori da postoji crno tržište na kome se nude dokazi za ratne zločine počinjene u bivšoj SFRJ.

Savo Štrbac, predsednik „Veritasa”, kaže za „Blic” da su oni 2006. nabavili na tom tržištu video-zapis kako pripadnici 505. bužimske brigade u sastavu Petog muslimanskog korpusa napadaju kolonu izbeglica, koja je išla od Gline prema Dvoru.

- Bili smo prinuđeni da nabavimo kasetu koju smo javno pustili i koja je iskorišćena da se pokrenu neki postupci. Saznali smo da postoji i video-kaseta samog streljanja izbeglica iz te kolone, ali nju nismo nabavili. Nemojte me više pitati o okolnostima, dosta sam vam rekao - kaže Štrbac, koji nije želeo da govori o cenama dokaza na crnom tržištu.

On je rekao da se na crnom tržištu najčešće nude lokacije gde su skrivena tela ubijenih.

- Oni koji imaju dokaze i prodaju ih ili su učesnici sukoba ili pripadnici mirovnih snaga. Ne postoje jedinstvene cene, već to zavisi od situacije i koliko je onaj koji traži dokaze imućan - navodi Štrbac.

Topnički dnevnici dokazali bi krivicu Gotovine i Markača

Tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević kaže za „Blic” da bi nalaženje topničkih dnevnika moglo da pokrene reviziju postupka generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču.

- S tim dnevnicima moglo bi da se dokaže da je postojao zajednički zločinački poduhvat, jer bi oni otkrili kako su granatirani civilni ciljevi. Na primer, zna se da je u Kninu na kasarnu koja je bila 700 metara od centra palo šest granata, a 900 je palo na sam grad - navodi tužilac Vukčević.

U topničkim dnevnicima se navode artiljerijski ciljevi u vreme akcije „Oluja”, koju je sprovela hrvatska vojska, i što je rezultiralo kolektivnim iseljavanjem Srba, kao i brojnim ubistvima.

On ističe da topnički dnevnici vrede najmanje milion evra i da postoje indicije da ih poseduje Tomislav Karamarko, osnivač HDZ-a i bivši direktor obaveštajnih službi Hrvatske.

Nataša Kandić, direktorka Fonda za humanitarno pravo, kaže za „Blic” da je čula da se pojedini dokazi prodaju. - Mi smo dobili original video-kasetu kako „Škorpioni” streljaju Bošnjaka kod Srebrenice. Stav naše organizacije je da ne kupuje dokaze. Čula sam da je kaseta nuđena na prodaju predstavnicima vlasti u BiH, ali su je oni odbili - objašnjava Kandićeva i napominje da dokazima trguju neljudi iz državnih institucija. 

Direktor Centra za istraživanje ratnih zločina RS Janko Velimirović otkriva da su i njima nudili da kupe dokaze.

- Nude nam video kasete po astronomskim cenama. Nikada nismo ulazili u takve aranžmane - kaže Velimirović i dodaje da i da neke obaveštajne službe ovim kanalima izbacuju lažne dokaze.

BIH nije izdala poternicu

Tužilaštvo BiH juče je navelo da u BiH ne postoji poternica za Gotovinom zbog akcije “Maestral”, za koju Srbi optužuju hrvatske generale da su na području Mrkonjić Grada, Glamoča, Grahova, Bosanskog Petrovca, Drvara, Šipova, Ključa i Bosanske Krupe odgovorni za ubistvo 650 srpskih civila i proterivanje više od 120.000.

Luka Mišetić, advokat Ante Gotovine, negirao je da bi njegov klijent mogao biti uhapšen u BiH, rekavši da hrvatskog generala više ne može da procesuira nijedan sud i da poternicu za njim može da raspiše samo zemlja u kojoj se zločin dogodio.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Srbiji nude dokaz protiv Gotovine za milion evra: Na crnom tržištu i "topnički dnevnici"?

Izvor: S media, 24.Nov.2012

Video-snimci napada na kolone regruta JNA u Tuzli i u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu ponuđeni su po visokoj ceni srpskim zvaničnicima, a na crnom tržištu dokaza ratnih zločina mogli bi da se nađu i "topnički dnevnici", koji bi kao novi dokaz eventualno mogli da posluže za reviziju procesa hrvatskim...

Nastavak na S media...

Haški dokaz na crnom tržištu - milion evra?

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 24.Nov.2012

BEOGRAD -..Video snimci napada na kolone regruta JNA u Tuzli i u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu ponuđeni su po visokoj ceni srpskim zvaničnicima, a na crnom tržištu dokaza ratnih zločina mogli bi da se nađu i topnički dnevnici, koji bi kao novi dokaz eventualno mogli da posluže za reviziju...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.