Srbijašume: Vatru pali ljudska nepažnja

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 02.Jul.2008, 14:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbijašume: Vatru pali ljudska nepažnja

BEOGRAD - U državnim šumama u nadležnosti Javnog preduzeća "Srbijašume", prošle godine je registrovano 365 požara, na površini od 10.542 hektara, a šteta, uključujući i izgubljenu dobit i ekološku štetu, procenjena je na 1,9 milijardi dinara.

Kada se u to uključe i površine u nadležnosti "Vojvodinašuma", nacionalni parkovi i privatne šume, u Srbiji je prošle godine požarima bilo obuhvaćeno oko 34.000 hektara, izjavila je rukovodilac Odeljenja >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << "Srbijašuma" za zaštitu šuma i zaštićenih prirodnih dobara Gordana Jančić.

Ona je istakla da je u 95 odsto slučajeva uzročnik požara bio čovek, odnosno nesavesno ljudsko ponašanje, nehat, a ponekad i namerno izazivanje požara, tako da je važno stalno ukazivati ljudima na opasnosti od šumskih požara i značaj koji šume imaju.

Čuvarska služba u kritičnim periodima godine obilazi šume, posebno četinarske, koje su ugroženije od lišćarskih, objasnila je Jančićeva i dodala da su na izletištima pojačane mere nadzora i da postoji sistem dežurstava tako da se brzo obaveštavaju nadležni u slučaju da je potrebno gašenje požara.

Jančić: Pikavac može biti veoma opasan

Prema njenim rečima, požari se javljaju pri nestručnom spaljivanju otpadaka, spaljivanju strništa, kada se vatra sa poljoprivrednih površina širi na šume, a pri visokim letnjim temperaturama, kada ljudi više borave u prirodi, požar može izazvati i pikavac od cigarete.

Jančićeva je ukazala da "Srbijašume", uz finansijsku pomoć Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i Uprave za šume, planiraju da nabave opremu za gašenje požara, odnosno specijalizovana vozila za gašenje šumskih požara, koja će moći da na teškim, nepristupačnim mestima gase požare u početnoj fazi.

Ona je naglasila da su kazne za izazivače šumskih požara nesrazmerne šteti koja je veoma visoka, jer osim direktnih šteta postoji i izgubljena dobit, ekološka šteta, zatim troškovi gašenja požara, saniranja i pošumljavanja površina koje je zahvatio požar.

Jančićeva je napomenula da su i privatni vlasnici dužni da stite svoju šumu, ali je dodala da su "Srbijašume" vrlo često, i prošle i prethodnih godina, gasile požare u privatnim šumama koje se graniče sa državnim i tako sprečavale širenje požara, pošto nema mehanizama za obavezno uključivanje građana u gašenje požara.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.