Srbijašume: Ne palite suvu travu

Izvor: B92, 03.Jul.2012, 13:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbijašume: Ne palite suvu travu

Beograd -- Javno preduzeće Srbijašume podsetilo je na zabranu paljenja vatre na javnim i zelenim površinama i upozorilo da otvoreni plamen može da izazove velike požare.

"Zbog žetve koja je u toku izbili su brojni požari na otvorenom prostoru, prvenstveno nastali paljenjem suve trave i rastinja na poljoprivrednim površinama. Nesavesno i nepravilno postupanje manjeg broja gradjana prilikom uredjenja poljoprivrednog zemljišta izaziva šumske i druge požare sa nesagledivim posledicama", >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ističe se u saopštenju Srbijašuma.

Preporučeno je da se prilikom čišćenja parcela prikupljeni otpad ne spaljuje i na njivi ne ostavlja upaljena vatra ili žar, a da se veći požari ne gase samoinicijativno iz bezbednosnih razloga, već da se o tome hitno obavesti najbliža šumska uprava ili Sektor za vanredne situacije MUP-a Srbije.

Srbijašume su ukazale da je ljudski faktor uzrok izbijanja požara u više od 95 odsto slučajeva.

Ministarstvo poljoprivrede i trgovine apelovalo je na sve gradjane da tokom boravka u prirodi i prilikom izvodjenja radova na poljima ne pale vatru na otvorenom, jer se može proširiti i izazvati šumske požare sa neprocenjivim štetama.

Usled visokih temperatura povećan je rizik od požara, pa će šumarska i lovna inspekcija pojačati kontrole zaštite šuma od požara radi sprečavanja izazivanja požara.

Ministarstvo je takodje pozvalo sve gradjane da ukoliko uoče vatru i manji požar o tome obaveste vatrogasnu službu ili nadležnu inspekcijsku službu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

"Srbijašume" upozorile na zabranu paljenja vatre

Izvor: Kurir, 03.Jul.2012

Zbog žetve koja je u toku evidentirani su brojni požari na otvorenom prostoru, prvenstveno oni nastali paljenjem suve trave i rastinja na poljoprivrednim površinama, navodi se u saopštenju JP "Srbijašume"..BEOGRAD - Javno preduzeće "Srbijašume" upozorilo je građane na zabranu paljenja vatre na...

Nastavak na Kurir...

Srbijašume upozoravaju na opasnosti od požara

Izvor: RTV 5, 03.Jul.2012

"Zbog žetve koja je u toku izbili su brojni požari na otvorenom prostoru, prvenstveno nastali paljenjem suve trave i rastinja na poljoprivrednim površinama. Nesavesno i nepravilno postupanje manjeg broja gradjana prilikom uredjenja poljoprivrednog zemljišta izaziva šumske i druge požare sa nesagledivim...

Nastavak na RTV 5...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.