Srbija želi da stabilizujuće utiče na region

Izvor: RTS, 12.Apr.2017, 18:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbija želi da stabilizujuće utiče na region

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je na pres-konferenciji sa ministrom spoljnih poslova Nemačke Zigmarom Gabrijelom da Srbija ima najjasniju stabilnost u regionu, da želi da utiče stabilizujuće na ostale zemlje Zapadnog Balkana, i poručio da će nastaviti s takvom politikom jer je ona od velikog značaja za našu zemlju. Gabrijel je poručio da je Srbija ostala na kursu evrointegracija uprkos svim zahtevima EU i dodao da je važno da se nastave reforme. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
Vučić je istakao da je Nemačka uvek pružala punu podršku stabilnosti celog regiona Zapadnog Balkana i da je Srbija uspevala da očuva mir i stabilnost, "čak i u teškim trenucima, uz pomoć podrške koju je naša zemlja dobila od nemačke vlade".

"Nastavićemo sa takvom politikom i to je od velikog značaja za Srbiju", rekao je Vučić.
Premijer je dodao da danas Nemačku vidimo kao vodeću zemlju Evropske unije i da od nje očekujemo nastavak podrške na evropskom putu, kao i na ekonomskim i ostalim reformama koje moramo da sprovedemo, poput efikasnijeg pravosuđa, bolje brige o javnim preduzećima...
On je naglasio da je reinvestiranje stranih privrednika u Srbiju jedan od osnovnih načina da naša država poveća svoj rast i obezbedi dalji ekonomski napredak.
Vučić je rekao da Srbija još stotinu godina neće moći da se približi Nemačkoj, ali da je stanje javnih finansija dobro.
"To smo uspeli zahvaljujući velikoj nemačkoj podršci i u zapošljavanju ljudi", rekao je Vučić i obavestio Gabrijela da je pre četiri godine nezaposlenost bila 26 odsto, a da je sada prepolovljena.
Premijer je ocenio da to još nije dovoljno dobar rezultat, jer narod teško živi, te dodao da zato Srbija očekuje pomoć iz Nemačke.
Vučić je zahvalio Gabrijelu na ličnom doprinosu najboljim odnosima Nemačke i Srbije i istakao da je on dobrodošao u Srbiju.
"Verujem da će vaša poseta otvoriti nove puteve u saradnji i bliži i intenzivniji dijalog Nemačke i Srbije. Mi se tome radujemo, kao što se radujemo i vašoj podršci u nastavku dijaloga sa Prištinom i očuvanju mira i stabilnosti", zaključio je Vučić.
Gabrijel: Važno je da se nastave reforme 
Zigmar Gabrijel je istakao da je Srbija, uprkos svim zahtevima Evropske unije, ostala na kursu evrointegracija, zahvaljujući, kako je primetio, radu vlade premijera Aleksandra Vučića, koja evropske standarde nije predstavljala kao nametnute, već kao standarde u interesu zemlje i građana.
"To je od velikog značaja i dobro za građane Srbije", rekao je Gabrijel na zajedničkoj pres-konferenciji sa Vučićem.

On je čestitao premijeru "jasnu pobedu na predsedničkim izborima" i ukazao da to nosi i posebnu odgovornost, da zemlju nastavi da vodi u istom smeru.
Naravno, dodao je, ima još dosta posla na tom putu, u oblasti vladavine prava, pouzdanog pravosuđa, borbe protiv korupcije i dobre javne uprave, kako bi se stvorile još bolje okolnosti za investitore, te kako bi i građani počeli da osećaju dobrobit.
Veoma je bitno nastaviti proces reformi da bi Srbija bila atraktivna i donela dobit svojim građanima, istakao je.
On je rekao da je za poštovanje to što su ljudi ovde, uprkos teškim životnim okolnostima, prihvatili izazov reformi.
"Treba odati poštovanje tim ljudima, i upravo stoga preuzeti odgovornost da Srbija ide napred", rekao je Gabrijel.
On je istakao da je Srbija za Nemačku držžava koja se zalaže za stabilnost u celokupnom regionu, te da je usmerena ka Evropskoj uniji.
"Zahvaljujući radu vaše vlade, znamo da ste garant stabilnosti u regionu, a Nemačka oseća kao svoju obavezu da zemlje Balkana prati na putu ka EU", rekao je Gabrijel.
On je rekao da će nemačke kompanije, o kojima je govorio premijer Vučić, doneti dobro srpskim građanima, ali da bi one došle potrebno je znati koji pravni okviri ovde vladaju.
"Pre svega treba dovesti nemačka srednja preduzeća. To su hiljade malih preduzeća koja treba da dođu u vašu zemlju, ali ne žele kompleksne uslove za investiranje. Zato je bitno da nastavite proces reformi, kako bi vaša držžava postala atraktivna i za ove kompanije", istakao je Gabrijel.
Nemački ministar je istakao da je saradnja Srbije i Nemačke jednako važna za obe držžave, te da će doneti mnogo dobrog.
Izborna pobeda, kako smatra, predstavlja i veliku odgovornost za Vučića, koji treba da nastavi da rešava brojne probleme i sprovodi bolne reforme.
O dijalogu Beograda i Prištine 
Zigmar Gabrijel je izjavio da je normalizacija odnosa sa Prištinom nezaobilazni uslov za pristup Srbije Evropskoj uniji.
To se mora razumeti, istakao je nemački zvaničnik na pres-konferenciji u Beogradu, jer je EU, podsetio je, imala iskustvo da kada se takvi problemi ne reše koliko to mogu, onda traju naknadno, posle prijema tih zemalja.
"Zato je normalizacija odnosa za nas od tako velikog značaja", poručio je nemački zvaničnik, koji će posle Beograda posetiti i Prištinu.
Gabrijel je istakao da jasna izborna pobeda nosi veliku odgovornost za Aleksandra Vučića, kako za reformski proces, tako i "za dalji razvoj odnosa sa Kosovom".
Premijer Vučić je rekao da je odnos Beograda sa Prištinom jedan od najvidljivijih problema na putu naše države ka članstvu u EU, ali da je na nama da radimo na unutrašnjim reformama, zbog nas, naše dece i naše budućnosti.
"Dijalog je prekinut ne na inicijativu Srbije. Pre tri dana sam tražio nastavak dijaloga sa Prištinom u Briselu, jer ne postoji ništa važnije od razgovora, ma koliko da odnosi nisu laki, a da ne govorim o drugim stvarima koje su se u međuvremenu dešavale, a koje su ostavile teške posledice u našim odnosima", rekao je Vučić.

Dodao je i da ne kritikuje ljude iz Prištine ili iz regiona, i da ne koristi priliku da to čini pred drugim zvaničnicima, jer je potrebno da se razgovara.
Na pitanje novinara do kada će Evropska unija tolerisati Prištinu kada odbija dijalog sa Beogradom, kao i do kada će Beograd nuditi dijalog Prištini, Vučić je rekao da taj dijalog nije nimalo laka i jednostavna tema za nas i da su potezi koje je vuklo rukovodstvo Srbije u prethodnom periodu zahtevalo hrabrost.
O različitim brzinama ulaska u EU
Gabrijel je poručio da Nemačka namerava da ostane čvrsto na strani Srbije koja je na putu ka EU i da da svoj doprinos poboljšanju uslova života, jer je Srbija faktor stabilnosti u regionu Zapadnog Balkana.
On je rekao da "brzina okončanja pristupnog procesa zavisi od završetka reformskog procesa i normalizacije odnosa sa Kosovom".
"Moram ponoviti da je dobro što je politika Srbije takva da cilj postizanja standarda ne smatra nečim što je nametnuto članstvom, već kamenom temeljcem bolje budućnosti. Srbija će u EU ući kada zajedno uspešno privedemo kraju reformski proces", naglasio je Gabrijel.
On je dodao da Nemačka smatra da ima obavezu da pomogne Srbiji na tom putu, posebno zato što je ona faktor stabilnosti u regionu.
Na pitanje o Evropi različitih brzina, tezi koju su na samitu EU u Rimu podržale sve zemlje EU, Gabrijel je rekao da već postoji Evropa "različitih brzina" i nivoa saradnje, ali da u takvoj EU ne treba isključiti nijednu zemlju.
"Postoje primeri gde je moguća jača saradnja, a ne treba isključiti nikoga. Svakome ko želi da bude deo toga, to se mora omogućiti", rekao je Gabrijel.
Naveo je, kao primer, činjenicu da se u EU razgovara o saradnji u bezbednosnoj politici, te da Holandija ima oklopnu brigadu pod nemačkom komandom.
"Sledeće godine je sto godina od završetka Prvog svetskog rata, da mi je neko rekao da će Holandija biti spremna da jedan deo svojih snaga stavi pod komandu Nemačke, ja ne bih verovao", rekao je Gabrijel i podsetio da već dugo postoji nemačko-francuska brigada.
Na opasku da su različite brzine već vidljive kad je reč o ulasku u EU, Vučić je primetio da su one, štaviše, očigledne, ali i da mi treba samo da radimo svoj posao.
"Treba da smanjujemo nezaposlenost, da dovodimo što je više moguće kompanija, da pomažemo domaći biznis i jačamo preduzetnički duh. Kada sve to uspemo, ne plašim se za Srbiju i njenu budućnost, bilo da formalno budemo deo EU ili da imamo različite probleme o tom pitanju", rekao je Vučić.
On je, posle sastanka s Gabrijelom, ponovio je da se Srbija nalazi na evropskom putu, ali je istakao da bi za naše društvo i državu bilo dobro da reforme sprovedemo do 2019. ili 2020, jer se, kaže, tada neće plašiti za našu budućnost, bez obzira na to da li formalno jednog dana budemo deo Evropske unije.
On je rekao da članstvo Srbije u EU jednim delom zavisi od nas, da su građani naše zemlje toga svesni i da niko ne obmanjuje javnost niti govori o tačnoj godini ulaska.
"Smatram da bi bilo važno da svoj posao uradimo do 2019-2020, pre svega kada je reč o vladavini prava, gde i dalje imamo probleme. Moramo da radimo ubrzano. Kada je reč o javnim finansijama, mnogo smo uspeli da uradimo, uređenije je danas nego u pojedinim zemljama EU, ali i dalje imamo problema u mnogo sektora u kojima moramo sebe da reformišemo", zaključio je Vučić.
Vučić: Vetar u leđa mi daju građani Srbije
Vetar u leđa mi daju isključivo građani Srbije, primetio je Aleksandar Vučić u komentaru na pitanje novinara Zigmaru Gabrijelu da li je došao u Beograd da da "vetar u leđa" Vučiću.
Kancelar je inače čestitao Vučiću na jasnoj izbornoj pobedi, kao i na dosadašnjem čvrstom proevropskom i proreformskom kursu, te istakao da mu se sviđa put kojim Srbija ide, ali je objasnio da je u Beogradu pre svega zbog "buđenja starih demona" u nekim zemljama regiona, zbog čega sutra ide u Prištinu.
Podrška se, kaže, daje pred izbore, a ne posle izbora i, dodaje, nije zbog toga u Beogradu.
"Da to nije slučaj dokazuje i činjenica da ću sutra biti na Kosovu, u ponedeljak u Albaniji, a tamo nisu izbori", objasnio je Gabrijel.
U EU su, objasnio je, zabrinuti zbog "buđenja starih demona" u nekim zemljama regiona, a Srbija je država koja daje veliki doprinos da tako ne bude i trudi se da održi stabilnost u regionu.
"To je razlog zbog čega sam ovde", poručio je Gabrijel.
Vučić je upitao zašto bi neko dolazak Gabrijela shvatio kao davanje vetra u leđa njemu i davanje podrške i podvukao da je njemu bitna samo podrška građana Srbije.
On je podvukao da Srbija ima hrabru, iskrenu politiku, nezavisna je i slobodna zemlja.
"Ne znači da smo bilo čija kolonija ili interesna zona", rekao je Vučić i naveo da Srbija štiti svoje interese sa strateškim ciljem, a to je EU, uz dobre odnose sa Kinom, Rusijom...
Vučić je dodao da tu uopšte ne vidi problem, "a da postoje različiti interesi – postoje" i naznačio da je to očigledno u regionu Zapadnog Balkana.
Podvukao je da u Moskvi jasno kaže da je strateški cilj Srbije ulazak u EU, kao i što to kaže u Njujorku, Briselu. . .
Međutim, dodao je, za nas je važno da imamo svoje opredeljenje i ciljeve, da su svi svesni da smo jasan i pouzdan partner.
"Strateški cilj je evropski put Srbije, a želimo dobre odnose i sa svima ostalima", zaključio je Vučić.
Vučić je u tom smislu rekao i da je tako ubedljiva pobeda na izborima potvrda te politike, koja je donela Srbiji stabilnost, mir...
"Nikome ne mislim da se dodvoravam", podvukao je Vučić.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Vučić se sastao sa Gabrijelom

Izvor: Blic, 12.Apr.2017

Premijer Srbije Aleksandar Vučić primio je danas ministra spoljnih poslova Nemačke Zigmara Gabrijela u vili "Mir" u Beogradu...Kako je najavljeno, posle sastanka predviđeno je da se njih dvojica obrate medijima...Planirano je da nemački vicekancelar i šef diplomatije svoje prvo putovanje na zapadni...

Nastavak na Blic...

Vučić se sastao sa Zigmarom: Hvala Nemačkoj, prepolovili smo nezaposlenost u poslednje 4 godine

Izvor: Telegraf.rs, 12.Apr.2017

Premijer Srbije Aleksandar Vučić primio je danas ministra spoljnih poslova Nemačke Zigmara Gabrijela u vili "Mir" u Beogradu...Planirano je da nemački vicekancelar i šef diplomatije svoje prvo putovanje na zapadni Balkan, nakon Beograda nastavi posetom Prištini, a zatim, naredne nedelje i Albaniji...Gabrijel...

Nastavak na Telegraf.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.