Srbija žali, spremna da pomogne Francuskoj

Izvor: Mondo, 07.Jan.2015, 16:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbija žali, spremna da pomogne Francuskoj

Najviši srpski funkcioneri osudili su teroristučki napad u Parizu u kom je stradalo 12 osoba i ponudili pomoć i podršku Francuskoj u ovom teškom trenutku

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić uputio je danas telegram saučešća predsedniku Francuske, Fransoa Olandu.

"Dragi gospodine predsedniče, užasnuti smo vestima o krvavom piru terorista, najgorih ekstremista, usred Pariza. Saosećamo najdublje sa Vama i gnušamo se ovog užasnog zločina", navodi se u >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << telegramu predsednika Srbije.

"Molimo Vas da porodicama stradalih od ruku zločinaca, prenesete najiskrenije saučešće cele Srbije. Molimo se za duše postradalih, na dan našeg najvećeg hrišćanskog praznika - Božića. Stojimo uz bratsku Francusku u ovim teškim trenucima", poručio je Nikolić, prenela je Služba za saradnju s medijima predsednika Republike.

I premijer Srbije Aleksandar Vučić uputio je danas telegram saučešća predsedniku Vlade Republike Francuske Manuelu Valsu povodom napada u Parizu.

"U ime Vlade i naroda Republike Srbije i svoje ime, upućujem Vam najdublje saučešće zbog tragičnog gubitka ljudskih života u napadu u Parizu. U ovakvom trenutku, teško je naći reči utehe za one koji su izgubili svoje najdraže.

Užasnuti smo događajem, ali smo i sigurni da će Republika Francuska i velika francuska civilizacija, poznata po svojoj toleranciji, znati da se izbori sa opasnošću koju terorizam nosi. Republika Srbija će, svim svojim mogućnostima, da pomogne borbu protiv terorizma, te najveće svetske pošasti. Republika Francuska uvek može da računa na iskrenu i prijateljsku podršku Republike Srbije", navodi se u telegramu premijera Vučića.

I srpski ministar spoljnjih poslova Ivica Dačić, koji predsedava OEBS, osudio je danas zajedno sa generalnim sekretarom OEBS Lambertom Zanijerom teroristički napad na redakciju francuskog satiričnog nedeljnika "Šarli ebdo", rekavši da se radi o napadu na slobodu izražavanja.

"Ja sam šokiran vestima o napadu na redakciju 'Šarli ebdoa' u Parizu u kome je ubijeno i ranjeno mnogo ljudi. Nasilje nad novinarima je neprihvatljivo i trebalo bi da bude tretirano kao napad na društvo u celini. Terorizam u bilo kom obliku nikada se ne može tolerisati ili opravdati", poručio je Dačić.

On je uputio saučešće ožalošćenima i poželeo brz oporavak ranjenima.

U današnjem napadu na redakciju satiričnog lista "Šarli ebdo", u centru Pariza, ubijeno je 10 novinara, među kojima glavni i odgovorni urednik lista, i dvojica policajaca, izvestili su mediji.

Advokat magazina Rišar Malka naveo je da su među 12 ubijenih glavni urednik Stefan Šarbonije, zvani Šarb, i još trojica karikaturista poznatih u celoj Francuskoj kao Kabi, Tinjus i Volinski, prenela je Agencija Frans pres.

Nastavak na Mondo...






Povezane vesti

Vučić uputio telegram saučešća predsedniku Vlade Francuske

Izvor: Telegraf.rs, 07.Jan.2015

Republika Srbija će, svim svojim mogućnostima, da pomogne borbu protiv terorizma, te najveće svetske pošasti, istakao je Vučić..Premijer Srbije Aleksandar Vučić uputio je danas telegram saučešća predsedniku Vlade Republike Francuske Manuelu Valsu povodom napada u Parizu...- U ime Vlade i naroda...

Nastavak na Telegraf.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.