Srbija zahteva od EU: Uvedite sankcije

Izvor: B92, 16.Jun.2021, 11:00

Srbija zahteva od EU: Uvedite sankcije

Beograd -- Ministar spoljnih poslova Srbije pozvao EU da reaguje zbog sve otvorenijeg lobiranja poslanice Evropskog parlamenta Viole fon Kramon za samoproglašeno Kosovo.

"Još jednom smo suočeni sa apsurdnom situacijom da osoba koja svoj politički kapacitet gradi na činjenici da je članica jedne institucije EU, potkopava procese čiji je >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << garant upravo EU", istakao je ministar Nikola Selaković.

On je, u saopštenju, ocenio da je Viola fon Kramon, komentarom jučerašnjeg sastanka u okviru briselskog dijaloga, napravila ozbiljan politički i diplomatski prestup, pokušavši da relativizuje i odbrani potpunu nespremnost Prištine da na konstruktivan način razgovara o bilo kojoj temi i sprovodi preuzete obaveze.

Prema njegovim rečima, uvlačenje principa "ništa nije dogovoreno dok se sve ne dogovori" u jedan proces koji počiva na jasno definisanim rokovima za sprovođenje dogovora "nije ništa drugo do pokušaj rušenja dijaloga".

"Takvo poimanje briselskog dijaloga bi i Beograd oslobodilo svake obaveze da postupa u skladu sa dogovorima postignutim proteklih godina uz posredovanje EU i garancije Brisela da će dogovoreno biti i sprovedeno, a nadam se da gospođa Viola fon Kramon ne preporučuje tako nešto", ukazao je Selaković.

On je napomenuo da je proces normalizacije odnosa Beograda i Prištine delikatan i da zahteva obazrivo vođenje, čega su svesni i u Evropskoj komisiji i u Evropskoj službi za spoljne poslove.

"Svako neodgovorno ponašanje u njemu može za posledicu imati pogoršanje situacije na terenu i destabilizaciju, i zato još jednom apelujem na sve koji prate tok briselskog dijaloga da, pre nego što nešto kažu, dobro izvagaju svoje reči, jer posledice njihove neodgovornosti mogu biti dalekosežne", istakao je Selaković.

On je još jednom podsetio da se uskoro navršava 3.000 dana od trenutka kada se Priština obavezala da će omogućiti formiranje Zajednice srpskih opština i da, ne samo da ispunjenje te obaveze nije na vidiku, već Priština otvoreno "u brk" predstavnicima EU poručuje da nije zainteresovana za tako nešto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Selaković: Fon Kramon relativizuje nespremnost Prištine na dijalog

Izvor: NoviMagazin.rs, 16.Jun.2021

Šef srpske diplomatije Nikola Selaković ocenio je danas da je poslanica Evropskog parlamenta Viola fon Kramon "napravila ozbiljan politički i diplomatski prestup, pokušavši da relativizuje i odbrani potpunu nespremnost Prištine da na konstruktivan način razgovara o bilo kojoj temi i sprovodi preuzete...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.