Srbija uputila protestnu notu Hrvatskoj

Izvor: RTS, 04.Sep.2017, 13:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbija uputila protestnu notu Hrvatskoj

Povodom incidenta koji se dogodio u subotu u Zagrebu kada su predstavnici Autohtone Hrvatske stranke prava iznosili proustaške i antisrpske političke stavove ispred sedišta Srpskog narodnog vijeća i zapalile primerak samostalnog srpskog nedeljnika "Novosti", Srbija je uputila protestnu notu Hrvatskoj.
Protestna nota je uručena otpravniku poslova Ambasade Hrvatske u Beogradu.

"Ministarstvo >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << spoljnih poslova Srbije smatra da ovakav incident, izvršen od strane neofašističke političke grupe iz Hrvatske predvođene njenim predsednikom, u prisustvu pripadnika MUP-a Hrvatske, predstavlja primer raspirivanja nacionalne mržnje i zastrašivanja pripadnika srpske nacionalne manjine u Hrvatskoj, pokušaj revizije istorije kao i veličanje ustaškog pokreta i njegovih obeležja", navodi se u saopštenju MSP-a.
Ministarstvo spoljnih poslova Srbije očekuje da se izvršioci krivičnih dela optuže i kazne po zakonu.
"MSP očekuje od nadležnih institucija Hrvatske u duhu očuvanja i daljeg razvijanja bilateralnih odnosa, da ubuduće spreči ovakve skupove sa izvesnim krajem, a to je vređanje predstavnika srpske nacionalne zajednice u Hrvatskoj i Srba u celini", navodi se u protestnoj noti.
Grupa članova desničarske Autohtone hrvatske stranke prava u Zagrebu je pretila premijeru Andreju Plenkoviću, u slučaju da skine ploču sa natpisom "Za dom spremni" u Jasenovcu. Na protestu su zapalili primerak srpskog nedeljnika Novosti.
Reagujući povodom tog slučaja ministar spoljnih poslova Ivica Dačić je rekao da je Srbija mnogo puta izrazila želju za dijalogom i dobrosusedskim odnosima sa Hrvatskom.
"Ali to podrazumeva da se svaka od strana uzdržava od nekih poteza koji mogu biti provokacija ili vređanje osećanja srpskog i hrvatskog naroda", istakao je Dačić.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.