Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 16.Feb.2009, 10:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbija u Najrobiju predsedava zasedanjem UNEP

BEOGRAD - Delegacija Srbije, sa ministrom životne sredine Oliverom Dulićem na čelu, predsedavaće prvi put Globalnim ministarskim forumom Programa Ujedinjenih nacija za životnu sredinu (UNEP) na zasedanju u Najrobiju od danas do 20. februara, najavljeno je iz tog ministarstva.

Srbija je od Mađarske preuzela predsedavanje Upravnim savetom Globalnog ministarskog foruma UNEP 1. janura kao predstavnica regiona istočne Evrope, rečeno je Tanjugu u Ministarstvu životne sredine >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << i prostornog planiranja.

Srbija će tokom dve godine predsedavati rukovodećim telom UNEP, koje čine ministri za životnu sredinu iz 58 zemalja članica UN.

UNEP predstavlja jednu od ključnih agencija iz sistema UN i ona učestvuje u usmeravanju sredstava Globalnog fonda za životnu sredinu.

Upravni savet foruma procenjuje globalno stanje životne sredine u svetu, određuje programske prioritete i usvaja budžet, kao što ima i diplomatsku ulogu u unapređivanju saradnje između 192 članice svetske organizacije o ekološkim pitanjima.

Upravni savet o svom radu izveštava Generalnu skupštinu UN preko Saveta za ekonomska i socijalna pitanja (ECOSOC).

Na 25. zasedanju u kenijskom glavnom gradu započeće ministarski dijalog na temu "Globalna kriza - nacionalni haos?", a posebna pažnja biće posvećena izazovima obezbeđivanja dovoljnih količina hrane, energije i sigurnosti u sektoru vode.

Prema saopštenju, Srbija je aktivna u UNEP u okviru međunarodnih multilateralni sporazuma u oblasti životne sredine i učestvuje u radu sekretarijata važnih konvencija, kao što i u značajnoj meri koristi agencijina sredstva u oblasti klimatskih promena i zaštite biološke različitosti.

Naročito Srbija koristi programe UNEP za sistem procene i rane najave, primene politike u oblasti životne sredine, razvoj tehnologije, industrije i privrede, kao i regionalnu saradnju.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.