Srbija tranzitna zemlja za trgovinu drogom

Izvor: Blic, 14.Mar.2014, 17:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbija tranzitna zemlja za trgovinu drogom

Stejt department je, u najnovijem izveštaju o međunarodnoj strategiji za suzbijanje narkotika, naveo da Srbija nije među velikim proizvođačima ili potrošačima droge, ali da je tranzitna zemlja za trgovinu narkoticima.

Kroz Srbiju se, kao deo balkanskog koridora ka Evropi, najviše krijumčare heroin iz Avganistana i kanabis, ali organizovane kriminalne grupe švercuju i kokain iz Južne Amerike, piše u najnovijem izveštaju Kancelarije Stejt departmenta zadužene za suzbijanje >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << međunarodne trgovine drogom.

Mada je Stejt department pohvalio posvećenost srpskih vlasti regionalnoj i međunarodnoj saradnji, napomenuo je da u Srbiji ne postoji vladino telo za koordinisanje napora agencija za borbu protiv trgovine drogom.

- Ograničeni resursi takođe usporavaju centralizovaniji i snažniji odgovor - piše u delu izveštaja koji se odnosi na Srbiju.

"Kada je reč o politici, Vlada Srbije ne olakšava nelegalnu proizvodnju ili distribuciju narkotika ili pranje novca zaradjenog nezakonitim transakcijama.

Visoki funkcioneri vlade ne ohrabruju niti olakšavaju nezakonitu proizvodnju ili trgovinu drogom", navela je Kancelarija.

Stejt department je, medjutim, upozorio da korupcija ostaje ozbiljan problem.

Najčitanije SADA:

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.