Srbija tapka u mestu zbog Prištine?

Izvor: B92, 10.Avg.2014, 17:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbija tapka u mestu zbog Prištine?

Beograd -- Implementacija Briselskog sporazuma nekoliko meseci je na čekanju. Srpska strana spremna za dijalog ali nema s kim da razgovara jer Priština nema izvršnu vlast.

Dodatni problem za Srbiju su i sve glasnije najave iz Brisela da neprimenjivanje briselskog sporazuma može da stopira pregovaranje Srbije sa Unijom.

Dva meseca od izbora Kosovo nema izvršnu vlast. Blokada institucija u Prištini blokira i dijalog Beograda i Prištine. A blokada dijaloga mogla bi >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da rezultira i blokadom pregovora Srbije i EU.

"Bilo bi politički nekorektno i nanelo bi štetu ako bi bilo ko u EU pokušao da svali štetu na Srbiju. Očekujemo da se taj proces u Prištini što pre završi. Očekujemo da se na dnevni red stavi i imovina, crkva", kaže Milovan Drecun, predsednik Odbora Skupštine Srbije za KiM.

Da postoje zemlje koje pregovarački proces Srbije i Evropske unije vezuju za napredak u briselskom dijalogu potvrdila je i ministarka bez portfelja zadužena za evrointegracije.

"Posle svih napora i koraka preduzetih u prethodne dve godine, ne bi bila dobra poruka za Srbiju da bude usporavana na EU putu zbog političke situacije u Prištini", kaže Jandranka Joksimović.

I Nenad Radičević, novinar Politike, smatra da Beograd ni kriv ni dužan može da ispašta zbog situacije u Prištini.

"Ako pitate EU zvaničnike oni ce reći da ne može da utiče, ali može. Premijeri se ne sastaju, samim tim to utiče da se ne zna da li će poglavlje 35 biti otvoreno", ocenjuje Radičević.

I dok pregovori o primeni prvog briselskog sporazuma tapkaju u mestu, Evropa, a posebno Berlin insistira na usvajanju drugog okvirnog dogovora Beograda i Prištine, tzv. Brisela 2.

"Svako novo pitanje, naprimer imovina, biće Brisel 2. Kada bude rešeno sledeće pitanje, sva nova pitanja koja nisu rešena prvim sporazumom biće Brisel 2., 3 ,4 5", smatra Drecun.

Zbog aktuelne situacije, Srbija bi mogla da bude kolateralna šteta. Ne može da nastavi pregovore jer nema sagovornika u Prištini a i na dnevnom redu u Briselu nalazi se ukrajinska kriza. Takođe, još nije odlučeno ko će umesto Ketrin Ešton voditi pregovre srpske i kosovske strane.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.