Srbija se ne odriče gasnog partnerstva s Rusijom

Izvor: Radio 021, 29.Maj.2015, 18:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Srbija se ne odriče gasnog partnerstva s Rusijom"

Predsednik Srpske narodne partije (SNP) Nenad Popović ocenio je danas da je premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavu o želji vlade da poveća broj izvora za snabdevanje gasom dao pred posetu SAD želeći da se relaksiraju odnosi s Amerikom, kao i da to ne znači prekid "strateškog gasnog partnerstva sa Rusijom".

"Očigledno je da je reč o izjavi koja je data sa namerom da se relaksiraju odnosi i omekša američka strana pred posetu Aleksandra Vučića Vašingtonu. Svima je >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << jasno da se Srbija neće odreći strateškog gasnog partnerstva sa Rusijom iz prostog razloga jer je Rusija jedini realan i siguran izvor gasa za potrošače u Srbiji", rekao je Popović za TV Rusija 24.

Prema njegovim rečima, građani Srbije su se u proteklom periodu naslušali raznih nerealnih obećanja o Nabuku, Južnom koridoru i drugim gasnim projektima iza kojih su stajale pojedine zapadne zemlje.

"Naravno, ti projekti nikada nisu realizovani. Izgradnja gasovoda je složen i skup kapitalni projekat i nemaju sve zemlje, posebno u ovom trenutku, kapacitet da jedan takav projekat realizuju", rekao je Popović.

Predsednik SNP je dodao da je Rusija sa gasovodom Severni tok, koji je već izgrađen, i koji preko Severnog mora isporučuje ruski gas potrošačima u Nemačkoj, pokazala da ima sredstva i kapacitet da realizuje izgradnju gasovoda koji bi dopremao gas iz Rusije do potrošača u Evropskoj uniji.

Naveo je da bi "na isti način bio realizovan i Južni tok da ga pojedine zemlje iz EU nisu politički blokirale, što je navelo Rusiju da odustane od ovog gasovoda i okrene se Tuskom toku".

"Premijer je danas rekao da Vlada Srbije misli pre svega na interese Srbije i njenih građana. Zbog toga sam siguran da strateško partnerstvo Srbije i Rusije u oblasti gasa nije ugroženo, naprotiv, ono će nastaviti dalje da se razvija jer je upravo to u najboljem interesu Srbije i njenih građana", rekao je Popović.

Predsednik SNP je dodao da su očekivanja Srbije "pre svega usmerena na Turski tok jer samo u okviru tog gasovoda, koji je sada jedini realan, Srbija može da obezbedi sigurno snabdevanje gasom i neophodnu energetsku bezbednost za svoje građane i privredu".

U intervjuu za američku agenciju AP, koji je dao tokom posete Tirani, Vučić je naveo da je Srbija po pitanju energetske bezbednosti, spremna da koristi gas iz više izvora, što je, kako je rekao, "veoma važno za naše američke prijatelje, takođe".

AP je u intervjuu ocenio da podrška gasovodu pod pokroviteljstvom SAD predstavlja veliki politički zaokret Srbije, koja je tradicionalni saveznik Rusije. Vučić je nakon te ocene AP u Beogradu juče naveo da Srbija nastoji da obezbedi gas i iz Azerbejdžana zato što 2019. godine neće imati gas koji preko Ukrajine dobija iz Rusije i da nije reč o nekakvom spoljnopolitičkom zaokretu.

Nastavak na Radio 021...






Povezane vesti

Vučić: Moj posao je da omogućim sigurno snabdevanje gasom

Izvor: Blic, 29.Maj.2015

Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da Srbija neće uništiti svoje prijateljstvo sa Rusijom i da ne pravi nikakve zaokrete u spoljnoj politici..."Srbija neće uništiti svoje prijateljstvo ni s Rusijom, ni sa Amerikom. Ne pravi nikakve zaokrete u svojoj orijentaciji. Vodimo odgovornu...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.