Ministarstvo nauke: Srbija preliminarni član CERN-a

Izvor: Blic, 16.Dec.2011, 20:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ministarstvo nauke: Srbija preliminarni član CERN-a

Savet Centra za nuklearna istraživanja CERN primio je Republiku Srbiju u preliminarno članstvo tog centra, saopšteno je danas iz Ministrstva prosvete i nauke.

Ovaj status biće, kako je navedeno, ozvaničen potpisivanjem ugovora između dve strane i ratifikacijom u parlamentu Srbije.

"Ovo je najtoplija dobrodošlica povratku u CERN, kao srpskom naporu da doprinese ovoj vodećoj naučnoj multikulturalnoj instituciji", ocenio je u saopštenju dr Uglješa Zvekić, ambasador >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Srbije pri Kancelariji UN i ostalim međunarodnim organizacijama u Ženevi.

Kako je navedeno, ovo je poziv srpskoj naučnoj zajednici da još više ulaže u istraživanje i inovaciju.

Generalni direktor CERN-a Rolf Hojer ocenio je, u saopštenju ministarstva, da je članstvo Srbije dobro za CERN, kao i za Srbiju, jer se time daje CERN-u pristup srpskoj naučnoj ekspertizi, a srpska nauka i industrija tako će ući u jedan od svetskih vodećih centara nauke i inovacije.

Srpski naučnici su uključeni u CERN još od početka postojanja organizacije, jer je Jugoslavija bila članica osnivač CERN-a 1954. godine i ostala u članstvu do 1961. godine.

Osamdesetih i devedesetih godina, srpski fizičari su bili uključeni u DELPHI projekat, a odavno su aktivni u ISOLDE objektu, koji sprovodi niz istraživanja iz astrofizike i medicinske fizike, navodi se u saopštenju.

Srbija se formalno ponovo pridružila porodici CERN u 2001. godini, kroz sporazum o saradnji, čime je uključena u dva eksperimenta ATLAS i CMS, navodi se u saopštenju i ističe da će nakon pet godina Savet odlučiti o prijemu Srbije kao punopravnog člana.

Povezane vesti: CERN: "Božjoj čestici" nedostaje mesta za skrivanje

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Srbija primljena u preliminarno članstvo CERN

Izvor: Mondo, 16.Dec.2011

Savet Centra za nuklearna istraživanja (CERN) tajnim je glasanjem primio Srbiju u preliminarno članstvo, saopšteno je danas iz tog centra.

Nastavak na Mondo...

Srbija u preliminarnom članstvu CERN-a

Izvor: NaDlanu.com, 16.Dec.2011

BEOGRAD/ŽENEVA, 16. decembra 2011. (Beta) - Savet Centra za nuklearna istraživanja (CERN) tajnim je glasanjem primio Srbiju u preliminarno članstvo, saopšteno je u petak iz tog centra... BEOGRAD/ŽENEVA, 16. decembra 2011. (Beta) - Savet Centra za nuklearna istraživanja (CERN) tajnim je glasanjem...

Nastavak na NaDlanu.com...

Srbija preliminarno primljena u CERN

Izvor: TvojPortal.com, 17.Dec.2011, 00:57

Izvor:vesti-online.com  Savet Centra za nuklearna istraživanja (CERN) tajnim je glasanjem primio Srbiju u preliminarno članstvo. Taj status će biti ozvaničen potpisivanjem ugovora između dve strane i ratifikacijom Narodne skupštine Srbije.. . . .Generalni direktor CERN-a Rolf Hojer izrazio...

Nastavak na TvojPortal.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.