Srbija povredila suverenitet Hrvatske

Izvor: Beta, 06.Okt.2011, 18:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbija povredila suverenitet Hrvatske

ZAGREB, 6. oktobra 2011. (Beta) - Vlada Hrvatske ipak nije odustala od predloga zakona o ništavosti optužnica iz Srbije, već je uz taj propis predložila i deklaraciju kojom se utvrdjuje da je Srbija povredila suverenitet Hrvatske.

Hrvatski mediji javili su ranije u četvrtak - što je popodne opovrgnuto - da je uži sastav Vlade odlučio da povuče sporni zakon zbog kojeg su Hrvatsku kritikovali Evropska komisija, pojedini političari, ali i glavni državni tužilac Mladen Bajić.

Sabor Hrvatske počeo je raspravu o predloženom zakonu po saborskim klubovima.

Sada predloženom deklaracijom utvrdjuje se da je Srbija povredila suverenitet Hrvatske donošenjem zakona kojim je svoja pravosudna tela proglasila nadležnim za vodjenje postupaka za odredjena krivična dela izvršena na teritoriji bivše SFRJ.

S ciljem dalje saradnje, poverenja i dobrosusedskih odnosa deklaracija poziva Srbiju na sklapanje medjudržavnog ugovora kojim bi se, u skladu s medjunarodnim pravom, uredila pitanja nadležnosti za ratne zločine, za zločine protiv čovečnosti i genocid.

..

Nastavak na Beta...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Beta. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Beta. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.