Srbija podnela kandidaturu za EU

Izvor: RTS, 22.Dec.2009, 17:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbija podnela kandidaturu za EU

Predsednik Srbije Boris Tadić predao je u Stokholmu švedskom premijeru Fredriku Rajnfeltu kandidaturu za punopravno članstvo Srbije u EU. Naredne godine status kandidata, očekuje srpski predsednik.

Srpski predsednik Boris Tadić, predajući zahtev za članstvo u EU, rekao je da će Srbija u nekoliko narednih godina ispuniti sve uslove kako bi postala punopravna članica Evropske unije.

"Put ka članstvu je dug i biće potrebne velike reforme, ali će Srbija ispuniti >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << sve neophodne uslove za članstvo", rekao je švedski premijer Fredrik Rajnfelt na konferenciji za novinare.

Švedski premijer je, izrazivši zadovoljstvo što je lično primio aplikaciju, rekao da će evropska integracija Srbije predstavljati pozitivan pomak u sveukupnoj stabilnosti Evrope.

"Danas je istorijski dan za Srbiju", rekao je predsednik Tadić. "Za ovih deset godina naš cilj je bio da uvedemo Srbiju u EU i taj cilj nije bio puka vežba već i simbolika", rekao je Tadić.

Srpski predsednik je rekao da očekuje da će Srbija u narednih nekoliko godina ispuniti sve uslove kako bi postala punopravna članica EU, naglasivši da će Beograd "nastaviti napore  da uhapsi sve one koji su optuženi za ratne zločine".

"Mi ćemo ispuniti sve uslove i ne tražimo da taj vremenski period bude skraćen", rekao je Tadić, dodavši da pozdravlja plan grčkog premijera Jorgosa Papandreua o proširenju Unije 2014. godine.

Status kandidata sledeće godine

Na prijemu, koji je šef švedske diplomatije Karl Bilt organizovao posle predaje aplikacije, Tadić je rekao da očekuje da Srbija u 2010. godini dobije status kandidata za članstvo u Evropskoj uniji.

"Neko će reći da je to prebrzo. Ali, pre samo dva meseca ni sam nisam verovao da će biti odmrznut Prelazni trgovinski sporazum, pa se to dogodilo", rekao je Tadić. "Danas nije običan dan za nas u Srbiji. Sećamo se da smo samo pre deset godina bili u velikoj krizi, izolaciji i ratovima, a danas, deset godina nakon toga, apliciramo za status kandidata u Evropskoj uniji".

"Cilj za naše integracije je 2014. godina. Mislim da možemo biti pozitivno iznenađeni", rekao je Tadić uz očekivanje da ratifikacija Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju u zemljama Evropske unije započne "što je pre moguće"

Tadić je rekao da je danas dan kada su ideje Zorana Đinđića potvrđene i dodao da Evropa znači posvećenost trajnoj demokratiji. 

Predsednik Tadić se zahvalio premijeru Rajnfeltu i šefu diplomatije Karlu Biltu i svim članovima švedske vlade na podršci Srbiji.

"Kruna švedskog predsedavanja EU"  

Evropski komesar za proširenje Oli Ren rekao je, nakon što je Srbija podnela kandidaturu za punopravno članstvo u EU, da je tj događaj "kruna švedskog predsedavanja" Unijom i poručio da Evropska komisija jedva čeka da počne da sarađuje sa Srbijom.

"Srbija kreće ka Uniji, ceo Zapadni Balkan kreće ka EU i to je važno za stabilnost i mir Jugoistočne Evrope, rekao je Ren, koji je prisustvovao ceremoniji predaje kandidature.

Ceremoniji u Stokholmu prisustvovao je i šef švedske diplomatije Karl Bilt.

Sastanku koji je usledio posle predaje kandidature prisustvovali su i ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić, potpredsednik Vlade Božidar Đelić i šefica Kancelarije za pridruživanje Srbije EU Milica Delević. 

Vlada Srbije je u subotu donela odluku o podnošenju kandidature za članstvo u Uniji do kraja godine, a Švedska kao predsedavajuća odredila je 22. decembar kao datum kada ta odluka može izvanično da bude formalizovana.

Kandidatura za članstvo u EU je korak u procesu evropskih integracija, koji sledi pošto na snagu stupi Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju ili dok traje proces njegove ratifikacije.

Posle podnošenja kanidature, zahtev za dobijanje statusa kandidata će biti stavljen na dnevni red sastanka Saveta ministara EU, a ukoliko ga podrže ministri svih 27 zemalja članica EU, biće prosleđen Evropskoj komisiji.

Komisija će nakon toga Srbiji proslediti opsežan upitnik, a odgovor o prihvatanju kandidature sledi pošto država koja želi status kanidata odgovori na pitanja iz upitnika.

Tekst zahteva Srbije

U ime Republike Srbije, u skladu sa članom 49. Ugovora o Evropskoj uniji, imamo čast da podnesemo zahtev za prijem u članstvo EU, ističe se u dokumentu koji će predsednik Srbije Boris Tadić danas u Stokholmu predati švedskom premijeru Fredriku Rajnfeltu, čija zemlja predsedava Unijom.

"Memorandum Vlade Republike Srbije, u vezi sa podnošenjem zahteva za prijem Republike Srbije u članstvo EU, koji prilažemo, odražava opšti društveni konsenzus u pogledu evropske orijentacije Republike Srbije i njenog članstva u EU", ističe se u ovom dokumentu koji su potpisali predsednik Tadić i premijer Srbije Mirko Cvetković.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.