Izvor: Danas, 04.Sep.2014, 21:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbija patentirala ekonomske sankcije

Pročitao sam autorski tekst Bojana Pajtića pod naslovom „Premijer reagovao burnije od Nikole Pašića“, koji je objavljen u Danasu 28, avgusta, čiji je autor predsednik pokrajinske vlade i predsednik Demokratske stranke i u njemu mi je zapala u oči sledeća konstatacije.

„Prvo, premijer je mogao da naše partnere u Evropi podseti na to koliku je štetu naša država pretrpela zbog sankcija, jer oni znaju ponešto o tome. Posle tako bolnog i preskupog iskustva, Srbija zaista >> Pročitaj celu vest na sajtu Danas << nikome ne bi trebalo da nameće bilo kakve zabrane. Politiku sankcija treba osuditi uvek i svuda, jer ona donosi nemerljivu štetu obema stranama i vodi ka otvorenom sukobu. Mi to znamo. Preživeli smo to. Imamo puno pravo na takav stav“.

Dakle, može se iz ovog citata zaključiti da Srbija nikome ne bi smela da nameće sankcije i pošto je pretrpela tuđe sankcije, ima pravo na takav stav. Ovo bi sve bilo nesporno da činjenice ne govore nešto drugo. Naime, sankcije je na ovim prostorima patentirala baš Srbija, kada je krajem 1989. godine uvela ekonomsku blokadu Slovenije, pošto ondašnja vlast nije dozvolila održavanje takozvanog mitinga istine u Ljubljani, na kojem je Beograd insistirao. Međutim, to joj se kasnije vratilo kao bumerang, kada je Zapad uveo sankcije Srbiji zbog njene uloge u ratnim sukobima devedesetih godina. Dakle mora se pažljivo baratati činjenicama, ili ih bar ne koristiti selektivno.

Autor je direktor Centra za regionalizam u Novom Sadu

Nastavak na Danas...






Povezane vesti

Jovanov: Pajtić i SNS da provere podršku pokrajinskoj vladi

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 05.Sep.2014, 17:14

Predsednik Pokrajinskog odbora Demokratske stranke Srbije (DS S) za Vojvodinu Milenko Jovanov pozvao je danas predsednika pokrajinske vlade Bojana Pajtića i Srpsku naprednu stranku (SNS) da u Skupštini AP Vojvodine postave pitanje poverenja vojvođanskoj vladi i da se poslanici o tome izjasne...Jovanov...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.