Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 10.Dec.2019, 14:53

Srbija ostvarila napredak u poštovanju ljudskih prava

Srbija ostvarila napredak u poštovanju ljudskih prava

Direktorka Kancelarije za ljudska prava Suzana Paunović ocenila je danas da je Srbija u prethodnom periodu ostvarila napredak na polju poštovanja i ostvarivanja ljudskih prava. Povodom Međunarodnog dana ljudskih prava, danas je održana konferencija "U pravu si!" u organizaciji Kancelarije za ljudska i manjinska prava Vlade Srbije, a Paunović je istakla da su posebno vidljivi pozitivni trendovi na jačanju privrede.

Kako je rekla, smanjena je nezaposlenost, raste ekonomska moć >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << stanovništva što će pozitivno uticati na ostvarivanje socijalnih i ekonomskih prava građana.

"Borba protiv diskriminacije i podizanje svesti o značaju tolerancije ostaju jedan od naših prioriteta i u narednom periodu", kazala je Paunović.

Ona je dodala da su manjinska prava uvek predmet posebne pažnje Vlade Srbije, te da se u tom smislu četiri godine prati sprovođenje akcionog plana za ostvarivanje nacionalnih manjina.

Kako je navela, u prethodnom periodu usvojen je i veliki broj strategija, zakona i drugih dokumenata.

Posebno je istakla značaj usvajanja zakona o besplatnoj pravnoj pomoći na koji se čekalo skoro dve decenije i pozitivne efekte primene zakona o zaštiti od nasilja u porodici.

Prema njenim rečima, Srbiji predstoji usvajanje i implementacija nove antidiskriminacione strategije.

"Naša država je opredeljena da i dalje unapređuje stanje ljudskih i manjinskih prava, a to opredeljenje se manifestuje u kontinuiranom unapređenju pravnog i institucionalnog okvira, u povećanju kapaciteta i unapređenju saradnje svih institucija koje se bave ljudskim pravima u našoj zemlji, kao i ispunjenju preuzetih nacionalnih i međunarodnih obaveza", navela je.

Prema njenim rečima, postojeći institucionalni okvir je dobar i ima neophodnu dozu fleksibilnosti, koja omogućava promene kada se za njih ukaže potreba.

"Upravo ta fleksibilnost institucionalnog okvira omogućava formiranje novih tela i podršku inovativnim inicijativama, a dobar primer za to je formiranje vladinog Saveta za praćenje primene preporuka tela UN za ljudska prava", kazala je Paunović.

Podsetila je da je naša zemlja država ugovornica velikog broja univerzalnih i regionalnih instrumenata koji se odnose na zaštitu ljudskih prava i sloboda i članica međunarodnih organizacija koje se bore za unapređenje ljudskih prava.

Preuzeli smo obavezu da veliki broj tela obaveštavamo o preuzetim aktivnostima i poštovanju preuzetih obaveza, kazala je Paunović ističući da je Srbija do sada blagovremeno dostavila izveštaje nadležnim međunarodnim telima o sprovođenju međunarodnih obaveza.

Na konferenciji su govorili i stalna koordinatorka UN u Srbiji Fransoaz Žakob, šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici, šef Misije Saveta Evrope u Beogradu Tobias Flesenkemper, šef Misije OEBS-a u Srbiji Andrea Oricio koji su ukazali na značaj Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima koju je usvojila Generalna skupština UN 1948. godine i ocenili da je u prethodnom periodu na tom polju u Srbiji ostvaren određen napredak.

Naveli su i da su nezaposlenost, rizik od siromaštva, položaj marginalizovanih grupa mladih, kao i stanje njihovog mentalnog zdravlja neki od osnovnih problema sa kojima se mladi u Srbiji suočavaju i ocenili da su posebno ranjive grupe Romi i LGBT zajednica.

Državni sekretar u Ministarstvu pravde Radomir Ilić kazao je da je u godini od poslednjeg obeležavanja Međunarodnog dana ljudskih prava, Ministarstvo pravde posvećeno radilo na unapređenju pravnog okvira od značaja za ljudska prava svih, a posebno u pogledu pristupa pravdi, zaštite podataka o ličnosti, izradi novog strateškog okvira i pomoći žrtvama.

"Pravosuđe predstavlja poslednju linija odbrane ljudskih prava i u mnogim situacijama je obraćanje pravosudnim organima jedini način da ostvarimo i zaštitimo svoja prava. Iz tog razloga naporno radimo na razvoju i unapređenju kvaliteta pravosuđa", kazao je Ilić.

Dodao je da je u prethodnoj godini pripremljen predlog Nacionalne strategije razvoja pravosuđa za period 2019-2024. godine, kao i da će nova Strategija nastaviti rad na prioritetnim oblastima koje su i do sada bile u fokusu - dalje jačanje nezavisnosti sudstva i samostalnosti tužilaštva, jačanje integriteta nosilaca pravosudnih funkcija, poštovanje etičkih principa, unapređenje odgovornosti pravosudnog sistema...

Pomoćnik ministra unutrašnjih poslova Zoran Lazarov istakao je da bez obzira koliko se do sada uradilo na unapređenju ljudskih prava i na vidljiv napredak u toj oblasti, potrebno je da se dodatno i intenzivnije radi na daljoj izgradnji jednakosti i tolerancije u društvu.

"Svi građani i građanke moraju da budu prepoznati kao ravnopravni članovi društva i moraju imati jednaku mogućnost za rast, razvoj i napredak", kazao je Lazarov.

On je dodao da je MUP apsolutno posvećen unapređenju zaštite prava svim građanima, pri čemu se posebna pažnja posvećuje zaštiti žena, marginalizovanim zajednicama, nacionalnim i etničkim manjinama, kao i starijim osobama i osobama sa invaliditetom.

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Milan Marinković naveo je da je 2019. godine Povereniku pristiglo 15 odsto više zahteva nego prošle cele godine i dodao da se to može tumačiti na dva načina - s jedne starne da organi vlasti manje poštuju građanske zahteve, a sa druge strane da su građani svesniji svoje moći i mogućnosti da se obraćaju sa zahtevima za informacije.

"Smatram da je to u stvari rezultat mešavine te dve opcije", kazao je Marinković.

Pokrajinski zaštitnik građana Zoran Pavlović, postavljajući pitanje koliko danas postoji strah među ljudima dok konzumiraju svoja prava koja se ne stiču, već koja im pripadaju, kazao je da pokrajinski ombudsman ima svega "tri ovlašćenja - da ohrabruje, opominje i savetuje sve nosioce javnih funkcija u pokrajini da ljudskim pravima svakodnevno pristupaju sa posvećenošću, odgovornošću i ozbiljnošću sa kojom su tvorci Univerzalne deklaracije stvarali taj dokument - bez straha".

Univerzalnu deklaraciju o ljudskim pravima usvojila je Generalna skupština UN 10. decembra, 1948. godine u palati Šajo u Parizu, a njom je predstavljeno opšte viđenje organizacije o pitanjima ljudskih prava garantovanih ljudima.

Deklaracija se sastoji od 30 članaka koji afirmišu prava pojedinca koja su, iako nisu pravno obavezujuća, razrađena u naknadnim međunarodnim ugovorima, ekonomskim transferima, regionalnim instrumentima ljudskih prava, nacionalnim ustavima i drugim zakonima

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...


Pročitaj ovu vest iz drugih izvora

 I drugi pišu o ovome:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.