Srbija ostaje pouzdan i kredibilan partner EU

Izvor: RTS, 10.Okt.2017, 18:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Srbija ostaje pouzdan i kredibilan partner EU"

Predsednica Vlade Ana Brnabić sastala se u Briselu sa predsednikom Evropske narodne partije (EPP) Manfredom Veberom, kojem je poručila da je članstvo u Evropskoj uniji spoljnopolitički prioritet Srbije i da će Srbija nastaviti da bude pouzdan i kredibilan partner EU.
Na sastanku, na kojem je učestvovala i ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović, premijerka Brnabić je naglasila >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << da, uprkos brojnim izazovima na putu ka punopravnom članstvu u EU, Srbija nastavlja svoje unutrašnje reforme, jer one doprinose boljem životnom standardu i većem kvalitetu života svih građanki i građana Srbije, saopštila je Kancelarija za saradnju sa medijima.

Brnabićeva je navela da bi broj otvorenih poglavlja trebalo više da odgovara naporima i rezultatima koje je Srbija postigla u pregovaračkom procesu, kao i iskazanoj političkoj volji.
U tom kontekstu, ukazala je Brnabićeva, veoma je važno da sve institucije i članice EU imaju konstruktivan pristup i da budu otvorene i spremne za prijem novih članica.
Kada je reč o regionu Zapadnog Balkana, Brnabićeva je poručila da Srbija ostaje opredeljena da dijalogom rešava sva otvorena bilateralna pitanja sa susedima, ali je i konstatovala da najveći problem predstavlja gledanje u prošlost, revizija istorije i oživljavanje prevaziđenih ideologija u susedstvu.
Veber je predsednici Vlade Srbije i ministarki za evropske integracije poručio da je EPP grupacija izuzetno zainteresovana za stabilnost celog regiona Zapadnog Balkana, ali i naglasio da je neophodno meriti i ocenjivati pojedinačan napredak svakog od kandidata.
Srbija je nesumnjivo prepoznata kao važan faktor stabilnosti, kao i konstruktivan partner EU u pitanjima koja su od značaja za čitavu EU.
Posebno se osvrnuo na pozitivno i efikasno postavljanje Srbije tokom migrantske krize, saradnje u oblasti borbe protiv terorizma i ekstremizma.
Veber je pozitivno ocenio ekonomski napredak Srbije i očiglednu političku volju za nastavkom reformi i evropskim integracijama, kao važnom instrumentu za poboljšanje perspektive građana i građanki Srbije, navedeno je u saopštenju.
Evropska narodna partija je najveća i najuticajnija evropska stranačka grupacija koja okuplja hrišćansko-demokratske i liberalno-konzervativne stranke iz cele Evropske unije.
Pogledaj vesti o: Kandidatura Srbije

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.