Srbija nema rešenje za decu sa ulice

Izvor: Press, 03.Jan.2013, 17:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbija nema rešenje za decu sa ulice

Kako bi se spasili od zime, mališani sa ulice traže zaklon u Svratištu koje svakoga dana spase pedeset deteta od gladi.

Svratište je jedino mesto gde deca mogu da dobiju obrok i da se tokom zimskih dana zagreju, kako bi posle toga nastavili da zarađuju novac na ulici.

Majka dvoje maloletne dece ispričala je za Al džaziru da do nedavno nije imala sredstava da nahrani i obuče decu.
„ Prosila sam svakoga dana, i kad je bilo hladno, nisam imala ni odeću, ni obuću, >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << nisam imala ništa. Kada sam saznala za ovo mesto, prestala sam da radim to, a ovde su mi mnogo pomogli, i oni i Centar za socijalni rad", priča ova majka.

Deca u Svratištu mogu dobiti zimsku garderobu koju doniraju građani i kompanije, a ovo je nekima jedino mesto gde se mogu okupati.

Vaspitači mališane uče najosnovnijim stvarima, poput toga kako da koriste pribor za jelo, pa čak i da čitaju i pišu, a nakon toga ih usmeravaju u centre za socijalni rad i škole. Prema poslednjim podacima, u Svratištu, koje je osnovala NVO Centar za integraciju mladih, boravilo oko 600 dece.

Međutim, u kabinetu Zaštitnika građana naglašavaju da ova deca ne uspevaju da se uklope u društveni i obrazovni sistem naše zemlje.
Sa druge strane, beogradske vlasti imaju u planu da pomognu ovoj deci tako što će osnovati mobilne timove koji će  evidentirati decu koja rade na ulicama i ponuditi njima i porodici pomoć.
Za sada ne postoje tačni i zvanični podaci o tome koliko dece u Srbiji radi na ulicama, a neke procene su da samo u prestonici ima oko 2.000 mališana na ulicama.

Nastavak na Press...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.