Srbija ne menja politiku prema Kosovu

Izvor: RTS, 13.Feb.2009, 16:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbija ne menja politiku prema Kosovu

Srbija ne podržava pristup Kosova međunarodnim finansijskim institucijama, ali neće blokirati članstvo pod imenom "UNMIK Kosovo". Kandidatura za EU tokom češkog predsedavanja, izjavio ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić.

Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić izjavio je da Srbija ne blokira članstvo Kosova u regionalnim i multilateralnim organizacijama, ali pod nazivom Kosovo UNMIK, podsetivši da je pod tim imenom prihvaćeno učešće Prištine u organizaciji >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << CEFTA.

Vuk Jeremić najavio je da će naredne nedelje razgovarati sa generalnim sekretarom Ujedinjenih nacija Ban Ki-munom i šefom UNMIK-a Lambertom Zanijerom o primeni plana generalnog sekretara svetske organizacije u šest tačaka.

"Srbija neće promeniti svoju politiku prema Kosovu. Nastavićemo da se borimo svim pravnim, političkim i diplomatskim sredstvima za suverenitet i teritorijalni integritet naše zemlje", istakao je Jeremić.

Jeremić je komentarišući izjavu predsednika Srbije Borisa Tadića da Beograd sprečava ulazak Kosova u neke finansijske insitucije, rekao da je Tadić samo ponovio stav iz pregovora o statusu Kosova pretprošle godine.

"Predsednik je podvukao činjenicu da smo mi nudili Prištini, kao deo paketa o statusu tokom pregovora, odvojeno članstvo pokrajine u međunarodnim finansijskim institucijama", rekao je Jeremić.

Prema Jeremićevim rečima, ta ponuda je i dalje na stolu, "ali samo kao deo paketa o statusu, koji bi podrzumevao, dugoročeno rešenje prihvatljivo za obe strane i rešenje potvrđeno u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija".

Ministar inostranih poslova istakao je da će kandidatura za članstvo EU biti podneta najverovatnije još u toku češkog predsedavanja Evropskoj uniji.

"Nastavićemo intenzivne kontakte ali nećemo dozvoliti da nas bilo čija unutrašnja politika usporava na evropskom putu", rekao je Jeremić.

Narušena situacija u regionu

Govoreći o regionalnoj saradnji, Jeremić je rekao da je situacija u regionu narušena, jer je jedan broj susednih zemalja podržao pokušaj secesije Kosova od Srbije.

"To ne može biti shvaćeno kao gest prijateljstva, ali pošto je regionalna saradnja jedan od naših prioriteta, trudimo se da ograničimo štetu koja bi mogla da bude naneta građanima Srbije i regiona", istakao je Jeremić.

"Odnosi sa institucijama Crne Gore se odvijaju kao i pre i građani ne vide nikakve promene. Jedina razlika je što ambasador Crne Gore sada nije u Beogradu", naveo je šef diplomatije.

Kao uspeh Ministarstva spoljnih poslova koje je aktivno bilo uključeno u razgovore, Jeremić je istakao i energetski sporazum sa Ruskom federacijom, kao i da je broj zaposlenih u MSP-u smanjen za 20 procenata.

Prema Jeremićevim rečima, "afera Miladin Kovačević" bacila je ljagu na rad Ministarstva, pošto su službenici MSP-a učestvovali u kreiranju te afere. Ljudi su dobili otkaz u Ministarstvu i protiv njih se sada vodi krivični postupak

I pored negativnih posledica po Srbiju koje su stvorene aferom, Miladin Kovačević neće biti izručen nijednoj trećoj zemlji, jer bi time bio prekršen Ustav Srbije.

Jeremić je ponovio da Srbija ima ozbiljan problem u odnosima sa SAD kada je reč o Kosovu, dodavši da ne očekuje promene u politici nove američke administracije po tom pitanju. Po svim ostalim pitanjima saradnja dveju država je veoma dobra, zaključio je ministar.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.