Srbija ne da Kosovu prihode od carine

Izvor: Vesti-online.com, 17.Avg.2011, 06:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbija ne da Kosovu prihode od carine

Nemačka kancelarka Angela Merkel dolazi u ponedeljak u Beograd sa zahtevom da se “normalizuje situacija” na severu Kosova, pre svega kad su u pitanju carina i sud i da se rešenje postigne kroz dijalog Beograda i Prištine, saznaje “Blic” iz više pouzdanih izvora.

Strah zvaničnog Beograda da “normalizacija” znači stavljanje carine i suda pod kontrolu Prištine i da će ako odbije Beograd biti suočen sa blokadom daljih integracija u EU izazvali su nervozu >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << i sve oštrije izjave srpskih zvaničnika da “Beograd neće preći crvene linije” i da se zarad članstva u EU “neće odreći Kosova”.

- Nema potrebe da insistiraju na dijalogu jer smo mi potpuno opredeljeni za dijalog i daćemo maksimum da se postigne kompromis, ali je iluzorno da se od nas očekuje da prihvatimo nešto što je suprotno državnim interesima. Mi ne možemo da razgovaramo o tome da, recimo, prihodi od carine idu u Prištinu jer bi to značilo da finansiramo albansku, samoproglašenu državu, ali možemo da razmotrimo da prihodi ostaju lokalnim opštinama na severu za njihov razvoj - kaže za “Blic” Goran Bogdanović, ministar za Kosovo i Metohiju.

Nervoza zvaničnika u Beogradu pred dolazak Merkelove i neizvesnost koliko će nemačka kancelarka biti tvrda u zahtevu da se sever Kosova stavi pod kontrolu Prištine videla se i u izjavama zamenika premijera Ivice Dačića, kao i u porukama vicepremijera Božidara Đelića koji je novinare uveravao da “ne vidi želju međunarodne zajednice da Srbiju spreči da uđe u EU” jer zahtevi da prizna Kosovo praktično znače dizanje rampe za srpske EU integracije.

Dačić je u utorak pozvao najviše državne zvaničnike da međunarodnoj zajednici prenesu da Srbija ne može da trguje svojim nacionalnim i državnim interesima u korist ulaska u EU.

Vladimir Todorić, iz Centra za novu politiku koji je prošle godine izašao sa predlogom rešenja za sever Kosova, rekao je za “Blic” da je mogućnost za dogovor o podeli Kosova “de jure” otpala i da je sada trenutak da se pregovara o planu “Ahtisari plus” koji bi obuhvatio i pitanje statusa srpskih enklava na jugu Kosova.

Inače, dobro obavešten prištinski list “Koha ditore” nedavno je objavio nezvaničnu informaciju da EU priprema plan o “supstancijalnoj autonomiji” za sever Kosova po kojem bi srpske opštine imale zajednički mehanizam pomoću kojeg bi same odlučivale, a dobile bi i stepen finansijske samostalnosti. One bi na direktan način dobijale određeni procenat od carinskih taksa na prelazima sa Srbijom i na taj način bi dobile finansijsku autonomiju od Vlade Kosova.

Mehanizam preko kojeg će opštine odlučivati biće nazvan “regionalni savet za sever” i biće formiran na osnovu Ahtisarijevog plana. Opštine će imati i jednu posebnu budžetsku liniju koju će kontrolisati Priština. Prištinska štampa navodi da će drugi detalji kao što su dokumenta, tablice, sudovi i ostali problemi biti rešeni dijalogom Beograda i Prištine uz posredovanje EU. Niko još zvanično nije potvrdio ovu informaciju.
Pogledaj vesti o: Angela Merkel

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.